Houlberg smager … friske Friuli-Venezia Giulia vine fra Cantine Ca Modeano

Cantine Ca Modeano – der også hedder Azienda Agricola Vialetto Gabriele – ligger lige overfor den lille kirke Chiesetta della Madonna del Rosario i den lille, søvnige by Modean halvvejs mellem Venedig og Trieste i den smukke ejendom Villa Bertuzzi-Ferrari.

Derfra skal jeg nu smage hele 14 forskellige vine, som Højbjerg Vine og Ispirazione i fælleskab importerer, men inden vi kommer så langt, så lad os endelig kigge lidt nærmere på vinhuset.

Cantine Ca Modeano

Vi er den vestlige del af Friuli-Venezia Giulia vinregionen ikke så langt fra Veneto og hos et vinhus, der i høj grad hænger sammen med den lille by Modeano … i et område, hvor vinproduktionen i øvrigt går helt tilbage til romertiden.

Det var Norberto Marzotto, som i begyndelsen af det tyvende århundrede fik liv i byen. Han overtog i 1905 først den gamle Villa Bertuzzi-Ferrari fra Bertuzzi-familien, omdannede den til moderne vingård, lavede en smuk park omkring villaen, opførte nye huse, en skole samt den lille kirke Madonna del Rosario … og dermed gjorde Modeano til en lille by.

Norberto Marzotto var allerede en berømt vinforsker og blev senere også forfatter til en berømt italiensk bog om ampelografi – altså læren om vinplanter og druesorter – udgivet i 1927.

Da hans søn Arnaldo i slutningen af 1950’erne flyttede til Amerika, så solgte han al jorden til de tidligere lejere … og ved den lejlighed blev alle vinmarkerne og Villa Bertuzzi-Ferrari købt af Gabriele Vialettos konens familie.

Siden 1982 – hvor Gabriele Vialetto giftede sig ind i den familie og dermed endte med at få ansvaret for vineriet – så har han stået for driften af Cantine Ca Modeano og laver så vinene fra sine i alt 32 hektar vinmarker.

Vinmarkerne ligger nærmest lige omkring Villa Bertuzzi-Ferrari samt den smukke park med gamle træer og de ældste vinstokke er i dag omkring 30 år.

Markerne drives med respekt for naturen efter bæredygtige principper og Cantine Ca Modeano er blevet SQNPI –  Integrated Production National Quality System – certificeret, hvilket garanterer overholdelse af et regelsæt både i dyrkningen af vinstokkene og i produktionen af vin.

Derudover har de installeret solceller, afstår fra brug af pesticider i sprøjtning af markerne og arbejder med bæredygtige metoder med hjælp fra en vinkonsulent.

Vinene

Samlet har jeg smagt næsten alle de vine, som Gabriele Vialetto producerer på Cantine Ca Modeano og det er dette felt:

Jeg harl selvfølgelig ovenover linket til alle mine beskrivelser og anmeldelser af vinene … helt som jeg jo også plejer.

Konklusion

Stabilitet og friskhed … er min overordnede vurdering af hvidvinene fra Cantine Ca Modeano. Jeg har undervejs revet mig i det hår, som jeg ikke har, da jeg hver gang har ratet de hvide vine til mellem 88 og 90 point, hvilket også svarer til 4½ Thumbs Up.

Det virker jo lidt kedeligt, at bare at give alle de hvide vine med den gule etiket samme 4½ Thumbs Up rating, men jeg har virkelig forsøgt og alligevel havnet mellem de 88 og 90 point. Det siger selvfølgelig også noget om, at kvaliteten i vinene fra Cantine Ca Modeano bare ligger rigtig flot og konstant … uanset druesort.

Det er friske, lette og nemt tilgængelige vine, der er let drikbare med en rigtig ensartet og god stabilitet. Faktisk lidt som også forventet, da jeg før har smagt mange hvidvine fra området, som vi jo ret tit overser herhjemme.

Jeg havde nok frygtet rødvinene mere … da Friuli-Venezia Giulia mest er kendt for deres friske og lette hvidvine, men her fik jeg en kæmpestor overraskelse. Særligt de to røde på Cabernet Sauvignon og Merlot var virkelig friske, lette og spændende, mens vinen på den lokale druesort Refosco også var fin.

De to topvine fra huset Selection serie var også flotte … måske lidt mere mainstream med længere lagring og den røde med lagring 18 måneder på fad var fed og mægtig, men nok også lidt mindre Friuli-Venezia Giulia karakteristisk.

Men samlet set store Thumbs Up … spændende hvidvine med godt og ensartet niveau og nogle lette og virkelig friske rødvine, der lige tog røven på mig.