Houlberg til Millésimes Alsace DigiTasting® … Lydie Demangeat Sohler fra Domaine Sohler Philippe

Næste Millésimes Alsace DigiTasting® møde var med Lydie Demangeat Sohler, der en den ene af de to søstre, der i dag driver vinhuset Domaine Sohler Philippe. Søstrene er første generation af kvinder til at drive vinhuset i en familie, der har været vinbønder helt tilbage fra 1640, men det skal jeg fluks vende tilbage til.

Mødet kl. 11.30 var dermed mit 4. møde denne dag, hvor der samlet var planlagt 7 møder.

Domaine Sohler Philippe

Domaine Sohler, der ligger i Nothalten … en lille by på Alsace vinruten mellem Haut-Koenigsbourg og Mont Ste Odile og som nævnt har familien været vinbønder siden 1640.

Selve vingården har været i familiens eje i mange generationer og det var oprindelig et traditionelt landbrug med både korn og vinavl, mens druerne blot blev solgt videre.

Men da André og hans hustru Marthe Steinbach i 1964 overtog driften fra faderen Germain Steinbach, så satsede de i stedet mere på vinproduktion og begyndte at producere og flaske vine, mens det øvrige landbrug langsomt blev afviklet.

I dag er det Andrés nevø Philippe Sohler, som reelt har overtaget vingården og driver den sammen med sin hustru Christine og deres døtre Lydie og Marine. Philippe er selv vokset op på vingården, men havde egentlig valgt en karriere som flymekaniker i luftvåbenet inden rødderne og livet som vinbonde kaldte i 1995.

Imidlertid er driften i dag langsomt ved at blive overtaget af de to søstre Lydie og Marine. hvor det primært er Lydie, der tager sig af alle markerne, men Marine står for arbejdet med vinene i vineriet samt kælderen.

De unge kvinder har samlet 11 hektar vinmarker, som alle ligger omkring Nothalten og der dyrker familien Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Noir, Muscat, Pinot Blanc og Sylvaner.

De bedste marker er Zellberg, Heissenberg og selvfølgelig Grand Cru marken Muenchberg og i den tilsendte smagekasse, var der da også vine lavet på druer fra alle 3 marker. Neden kan du på fotoet netop se Muenchberg og på det efterfølgende jordbunden på vinmarken.

Søstrene har omlagt driften af markerne til økologisk drift, hvilket også siden 2021 har været certificeret. De unge kvinder er i det hele taget meget passionerede omkring naturen og bruger vilde planters dyder kombineret med månens cyklus til markernes velvære … altså på vej med biodynamisk tilgang.

Smagekassen

I kassen med vine fra Domaine Sohler Philippe var der disse 4 vine;

Jeg havde tidligere smagt en enkelt af ovennævnte vine, nemlig deres Riesling Lieu-dit Heissenberg, som jeg havde smagt i både årgang 2017 og 2018.

Igen 4 små udvalgte vine. Nedenunder kan I også se, hvordan vinflaskerne  normalt ser ud.

Mine beskrivelser og anmeldelser af vinene har jeg selvfølgelig linket til ovenover.

Millésimes Alsace DigiTasting® mødet

Som tidligere havde jeg lidt spørgsmål om vinhuset, deres økologiske eller biodynamiske tilgang, om vinene laves i ståltanke eller egefade, lidt om klimaændringer og erfaringerne med TDN i vinene.

Vi kom ikke omkring alle emnerne, men Lydia fortalte lidt om vinhuset, hendes og Marines forskellige roller og deres tilgang til den økologiske drift, som de fik certificeret i 2021. Men de er nu også gået skridtet længere og efterlever også de biodynamiske principper.

De fleste af deres vine laves i ståltanke … men de anvender også egetræsfade til lagring af nogle af deres vine, fx alle Pinot Noir vine, som de laver nogle stykker af, for omkring 1 hektar – af deres i alt 11 hektar – er netop med Pinot Noir.

Lydie lovede at sende lidt fotos fra deres vingård … og dem kan I selvfølgelig også se i dette indlæg.