Houlberg til New York State webinar/smagning med temaet Earth

Så har Houlberg for en stund atter været på skolebænken til en virtuel New York Wines Masterclass arrangeret af New York State of Wine og Grape Foundation med temaet Earth … eller måske mere korrekt terroir i forskellige områder af New York State vinområdet.

Det var – som et par gange tidligere – afholdt af den altid rare og joviale Jamie Goode, der er grundlægger af Wineanorak – Global Wine Journal, forfatter, vinskribent, underviser og endda PhD i plantebiologi.

Den virtuelle smagning bød også denne gang på et par gengangere fra de tidligere smagninger, nemlig vinmageren Kelby Russel fra Red Newt Cellars, danskfødte Morten Hallgren på Ravines Wine Cellars og så – som ny for mig – Kareem Massoud fra Paumanok Vineyards.

Vi skulle også denne gang smage 2 vine fra hver af de 3 producenter med særligt fokus på jorden i de respektive områder. Så igen havde jeg via FEDEX fået tilsendt de 6 vine, som vi i løbet af denne Masterclass skulle igennem.

Jeg har tidligere skrevet om New York State i et par artikler:

Denne gang var der ikke så meget omkring området, men en smule om jorden i to af områderne … nemlig i Long Island repræsenteret af Paumanok Vineyards og så Finger Lakes, hvor både  Ravines Wine Cellars og Red Newt Cellars holder til.

Områdets terroir

De 2 områder – der ligger en køretur på 10-11 timer fra hinanden – er begge præget af vand … for Long Island som en halvø med havet omkring sig og for Finger Lakes vedkommende med de store, dybe og karakteristiske, lange søer.

Morten Hallgren fortalte, at der slet ikke ville være et vinområde i Finger Lakes, hvis søerne ikke var der, for søerne er med til at give tilstrækkelig med varme til at forlænge sæsonen og druernes modning.

Kareem fra Paumanok Vineyards fortalte, at jorden på Long Island er meget forskellige fra fx Finger Lakes. På Long Island ligger alle markerne meget fladt og har en jord, der er meget sandet og løs, hvilket suppleres med en smule ler, hvilket giver god dræn.

Samtidig er der meget fugtigt på halvøen på grund af det omkringliggende hav og samlet betyder det noget for produktionen af vine. Fx betyder det, at man på Long Island dyrker Chenin Blanc, hvilket næsten ikke er tilfældet i Finger Lakes.

Morten Hallgren fortalte, at jorden i Finger Lakes i til gengæld er meget varieret, men mest består af kalksten, men så i forskellige variationer og så med en lav PH-værdi.

Kelby Russel kunne supplere med, at jorden i Finger Lakes virkelig er meget god for Riesling, der som næsten inden anden druesort er ret følsom og kan formidle det specifikke terroir.

Der var også lige en snak om TDN, men det lader ikke til at være et udbredt problem i Finger Lakes, men Morten fortalte, at de bevidst har droslet lidt ned på den grønne beskæring, for netop ikke at få dette problem, selvom folk er lidt splittede omkring det.

Vinene

Derefter guidede de 3 vinmagere os så igennem 2 vine fra hvert vinhus og vi startede selvfølgelig med at smage netop Chenin Blanc fra Long Island … hvorefter den stod på Finger Lakes Riesling inden en slutspurt med 2 Cabernet Franc vine.

Samlet smagte vi disse 6 vine:

Beskrivelserne og anmeldelserne af vinene har jeg som vanligt så linket til ovenover, men skal jeg komme med en form for konklusion, så er Riesling vinene klart de mest interessante. De røde gør det fornuftigt, men med stor forskel, hvor Red Newt Cellars fx vinificerer udelukkende på stål.

Men alt det kan du jo læse om i mine anmeldelser …

Stort tak til Michèle Piron fra Vinconnexion for invitationen til atter at dykke ned i det spændende New York State vinområde.