2019 Ravines Wine Cellars, Argetsinger Vineyards Dry Riesling, New York State, USA

2019 Ravines Wine Cellars, Argetsinger Vineyards Dry Riesling, New York State, USAMorten Hallgrens anden vin var også en Riesling og det var denne Ravines Wine Cellars Argetsinger Vineyards Dry Riesling i en årgang 2019.

Det er en vin, som jeg har smagt før … blot i årgang 2017 og den er lavet af Riesling druer fra Argetsinger Vineyard, som er en af de ældste Riesling vinmarker i hele Finger Lakes-regionen.

Den stejle, kalkholdige topmark har i hele 7 generationer tilhørt familien Argetsinger, men siden 2015 har familien solgt alle druer til Morten Hallgren fra Ravines Wine Cellars.

Vinstokkene på marker er 35 år gamle Riesling klontype GM 198, der er podet på meget gamle, eksisterende vinplanter. Alle druerne er høstet ved håndkraft i slutningen af oktober og presset blidt i hele klaser. Efter udfældning af urenheder har vinen gæret køligt ved 14-16 grader og er derefter lagret sur lie i ståltanke en periode.

Vinskribenten Eric Asimov på New York Times skrev om vinen, at det var den bedste amerikanske Riesling, som han nogensinde havde smagt … og det øger jo lige forventningerne en del.

Her er der en smule æteriske dampe af petroleum, diesel og en smule spildolie, men dog mere afdæmpet end hos 2017’eren og igen meget raffineret, sagte og yndefuldt. Det dufter så krystalklart med en vibrerende nerve, æbler, fersken, blomster, pollen, en klart stenet og mineralsk note, men alt holdt i stramme tøjler på en nærmest nænsom facon.

Smagsmæssigt sker der virkelig noget … for i munden smelter vinen nærmest, men samtidig er der en rigtig flot syre, som sikrer en form for friskhed og spændstighed. Der er kæmpe dybde, koncentration, grønne æbler, citroner, lime, mineraler og sten. Som med duften, så kommer smagen også bare rullende som en bølge, der hele tiden vokser i styrke og hænger lang tid i munden. 94 point.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 399,95 kr., mens prisen er 279,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7