I’m in a New York State of Wine … Cool Climate Wines Masterclass

Tilbage i 1976 var Billy Joel i et moody humør og sang om sit New York State of Mind. Men her 45 år efter var jeres flittige vinblogger alt andet end moody, da jeg forleden deltog i en onlinevinsmagning med netop vine fra det herhjemme mere ukendte vinområde New York State.

Den virtuelle New York Wines Masterclass var arrangeret af New York State of Wine og Grape Foundation som en lille smagsrejse og et indblik i vinene fra vinregionen. Den blev afholdt af Jamie Goode, der er grundlægger af Wineanorak – Global Wine Journal, forfatter, vinskribent, underviser og PhD i plantebiologi.

Fra USA’s nordøstligste vinområde skulle vi smage 6 forskellige vine, hvor Jamie Goode havde fået 3 af vinproducenterne til at kommentere deres egne vine, nemlig Kelby Russel fra Red Newt Cellars, Roman Roth fra Wölffer Estate og endelig danskfødte Morten Hallgren på Ravines Wine Cellars.

Jeres ydmyge vinblogger havde gennem Tina fra by baungaard Communication/PR fået invitationen til at deltage og dermed også nogle dage forinden via FEDEX fået tilsendt de 6 vine, som vi i løbet af denne Masterclass skulle igennem. Så dermed var jeg også klar og spændt som en flitsbue var in a New York State of mind. Men lad os først kigge lidt nærmere på vinregionen New York State.

Vinregionen New York State

New York State vinen regionen ligger i den østlige del af USA – langt fra Napa Valley, Sonoma og hvad de forskellige kendte vinområder i Californien hedder. Vinregionen er slet ikke så kendt herhjemme og de laver da også langt mindre vin end i Californien, som – by far – er det største vinproducerende område med en årlig produktion på cirka 680 millioner gallons svarende til knap 2,6 milliarder liter.

Men selvom produktionen i New York således kun udgør 4,1% af produktionen i Californien, så er produktionen på 106 millioner liter vin alligevel nok til, at området er det 3. største vinområde i USA og samlet 3% af den samlede vinproduktion i USA.

Så derfor burde vi måske også oftere støde på vine fra New York, som derfor er mere udbredte end fx vine fra det langt mere hypede og efterspurgte Oregon. Men det skyldes måske også, at New York State området er forholdsvis nyt og først sådan rigtigt er startet i 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne, selvom man allerede tilbage i 1829 startede med at plante vinstokke i Finger Lakes regionen.

Boostet i 1960’erne sket med vinhuse som fx Benmarl Wine Company og Cascade Mountain Vineyard i Hudson River Region samt Bully Hill Vineyards og Dr. Konstantin Frank i Finger Lakes, men det store boom kom i 1976 med etableringen af Farm Winery Act, som første hus med rentabel drift trods en produktion på under 50.000 liter årligt.

I dag er der mere end 470 vingårde i New York State og disse er fordelt på 7 vinområder eller AVAs, som amerikanerne kalder dem. Det er Champlain Valley of New York, Finger Lakes, Lake Erie, Long Island, Hudson River Region, Niagara Escarpment og endelig Upper Hudson. Og ved denne Masterclass skulle vi smage vine fra 3 af områderne … Finger Lakes, Long Island og Hudson River.

Men faktisk findes der også et par underområder, som måske er værd at nævne … et par små AVAs, nemlig Seneca Lake og Cayuga Lake i Finger Lakes regionen samt Hamptons og North Fork of Long Island på netop Long Island. Det spændende er, at der for alle AVAer … både de store og de små er meget forskellige terroirs.

Lokalt i New York State er man imidlertid meget stolt over, at de reelt set er en af USA’s ældste vinregioner. Men det betyder faktisk også, at der i regionen findes gamle ukendte sorter og amerikanske hybrider, som også gør området unikt at udforske … måske endda langt mere end nogen anden stat i USA.

Mange af de lokale druesorter som den røde Concord, den lyserøde Catawba og hvide Niagara er alle på den amerikanske Vitis Labrusca  vinplante i modsætning til den mest udbredte Vitis Vinifera, som alle de europæiske druesorter er baseret på. Senere er der fremavlet en del fransk/amerikanske hybrider med sorter som Baco Noir, Seyval Blanc og nyere sorter som Noiret, Traminette og Valvin Muscat.

Men i dag er Vitis Vinifera vinplanten mest udbredt med sorter som fx Riesling, Chardonnay, Pinot Noir og Merlot. En af de producenter, som i høj grad udbredte Vitis Vinifera sorterne var Dr. Konstantin Frank fra Dr. Frank’s Vinifera Wine Cellars  … en af pionererne indenfor vinproduktionen i Finger Lakes området.

Han beviste, at disse sartere vinplanter sagtens kunne trives i Finger Lakes og de er således sidenhed spredt sig til hele Finger Lakes samt de andre AVA’er i New York State vinregionen.

Hvis man kigger på de 7 primære AVAer, så er Lake Erie størst målt på vinmarker, men der dyrkes i det område primært Concord druen, der mest andet til produktion af juice.

Der er klart flest vinerier i Finger Lakes, der nok også regnes som den mest betydningsfulde vinregion. Nedenunder er vinregionerne opstillet efter størrelse:

  • Lake Erie, 6.630 hektar vinmarker og 23 vinhuse
  • Finger Lakes, 3.800 hektar vinmarker og 146 vinhuse
  • Long Island, 826 hektar vinmarker og 73 vinhuse
  • Niagara Escarpment, 357 hektar vinmarker og 20 vinhuse
  • Hudson River, 95 hektar vinmarker og 59 vinhuse
  • Champlain Valley, 40 hektar vinmarker og 9 vinhuse
  • Upper Hudson, 32 hektar vinmarker og 13 vinhuse

Samlet betyder det således samlet 11.780 hektar vinmarker, hvilket fx placerer New York State vinregionen på størrelse med det tyske Württemberg område, der er Tysklands 4. største vinområde.

Men det er også et område, som vokser … og mine ovennævnte tal er måske endda lidt outdatede, selvom de kommer fra New York Wine & Grape Foundation, for andre steder nævner de, at der samlet er 14.973 hektar vinmarker i hele New York State.

Finger Lakes

Finger Lakes er den mest betydende vinregion i New York State og er beliggende i Upstate New York syd for Lake Ontario søen. Det har navnet Finger Lakes efter de 11 aflange gletsjersøer, som der findes i området og giver et udseende, som kan minde om fingre.

Det er specielt områderne omkring søerne Canandaigua, Keuka, Seneca samt Cayuga Lakes har flest vinhuse … og både Seneca og Cayuga er da også anerkendte underområder eller mini AVAs af Finger Lakes.

Området er særlig kendt som sine mousserende vine, som vin på druesorter som Riesling, Pinot Noir, Chardonnay og Cabernet Franc, men laver også fremragende Ice Wine og vine på flere fransk-amerikanske og gamle amerikanske druesorter.

Long Island

Det mest overraskende vinområde for mig var klart Long Island, som ligger lige øst for The Big Apple … New York storbyen, men faktisk er det vinområde, der er mest påvirket af havene omkring halvøen, altså både Long Island Sound, Peconic Bay og Atlanterhavet.

Der er lavet vin på Long Island i omkring 40 år og vinområdet ligger i den østligste del af halvøen i nærmest to tanger, der er delt af  Great Peconic Bay i de to underområder eller mini AVAs North Fork og Hamptons med byen Riverhead som centrum.

Området er præget af sandjord, påvirkningen fra havene, et moderat klima og er mest kendt for sine klassiske Bordeaux blends, som man i USA kalder Meritage vin, på Cabernet Sauvignon og Merlot.

New York Wines Masterclass

Den virtuelle New York Masterclass Cool Climate Wines smagning blev – efter kort indflyvning – styret af Jamie Goode … og jeg kunne se, at der var mange kendte danske ansigter med til smagningen som fx Frederik Kreutzer, Anders Halvskov-Jensen, Tim Vollerslev, Niels Lillelund, Thomas Rydberg, Malene Smidt Hertz, Søren Frank samt Thomas Bohl … og så jeres flittige vinblogger.

Jamie startede med en gennemgang af området … lidt om udviklingen og han fortalte ganske kort om de forskellige områder, dog selvfølgelig med særlig fokus på Finger Lakes som det mest betydningsfulde område.

Derudover fortalte Jamie Goode også lidt om de forskellige druesorter, som anvendes i hele New York State, men det var alene en kortere gennemgang inden vi skulle smage aftenens første vin, som blev præsenteret af vinmageren selv … Kelby James Russel.

Vi skulle – som tidligere nævnt – smage 6 forskellige vine og var så heldige, at vi havde 3 af vinmagerne med til Masterclass’en, hvilket klart var med til at gøre det ekstra spændende.

De 3 vinmagere var Kelby Russel fra Red Newt Cellars, Roman Roth fra Wölffer Estate og Morten Hallgren på Ravines Wine Cellars … og dem kan du i samme rækkefølge se nedenfor:

De kommenterede selvfølgelig primære deres egne vine, fortalte produktionen af vinene, deres vinerier og historierne. Men de kom også med gode input omkring de 3 vine, hvor vinmageren ikke selv var med til at kommentere.

Man kunne tydeligt mærke, at de har stor respekt for hinandens vine, men også hver deres egne stil og måde at gøre tingene på. De havde hver især meget klare holdninger til vinproduktionen i New York State regionen.

Mens vi smagte vine blev en lang række emner vendt … bl.a. lidt om sukkerniveauer, klimaændringer, forskellene i klimaet i de forskelige områder med de varme somre, som adskiller sig fra de europæiske Riesling vine, botrytis, tørhed i vinene, corona påvirkninger … og undervejs kunne vi alle også stille spørgsmål til vinmagerne.

Jeg spurgt om brug af skruelåg … som fx Kelby Russel på Red Newt Cellars anvender på hans Riesling vin. På det punkt var holdningerne og forskellige, hvor Hallgren mente, at vinene bliver lidt for lukkede og ikke udvikler sig. Men alle var dog enige om, at de gerne vil have, at vinene præsenterer sig på bedste vis.

Undervejs kommenterede Jamie Goode også hver vin … gav sine noter på vinene og sørgede i det hele taget for at binde Masterclass webinaret godt sammen.

Jeg spurgte også om, hvordan corona havde påvirket vinhusene … om de havde mærket færre besøgende. Roman Roth fra Wölffer Estate fortalte, at det faktisk havde været omvendt med en endnu større interesse … måske på grund af, at de vininteresserede ikke rejste ud i verdenen og den korte afstand til New York by.

Vinene

Samlet smagte vi i løbet af Masterclass’en disse vine:

Jeg havde smagt en enkelt af vinene før, nemlig Morten Hallgrens Dry 2017 Riesling Finger Lakes, så der har jeg selvfølgelig blot linket til min oprindelige anmeldelse.

Ja faktisk har jeg smagt en del af Mortens vine, men det har jeg skrevet mere om i mit blogindlæg; Houlberg tester flere vine fra … danske Morten i Finger Lakes, New York.

Beskrivelserne og anmeldelserne af de øvrige vine har jeg selvfølgelig som vanligt linket til ovenover.

Konklusion

Hvor er det fedt at smage amerikansk vin, som ikke kun kommer fra Californien, Oregon eller Washington State … og så få et indblik i vin fra sådan et Cool Climate område som New York State.

Jeg var selvfølgelig allerede forinden advaret … og var blevet begejstret, da jeg sidste år smagte de flotte vine fra Morten Hallgren og denne smagning har bekræftet, at New York State er et utroligt spændende område, som vi bør smage mange flere vine fra.

Så tak til Tina fra by baungaard Communication/PR for den fine invitation til at et lidt dybere indblik i New York State vin.