2019 Hermann J. Wiemer Vineyard, Dry Riesling, New York, USA

2019 Hermann J. Wiemer Vineyard, Dry Riesling, New York, USANæste Riesling ved min New York State Cool Climate Wines Masterclass var en Dry Riesling 2019 fra Hermann J. Wiemer Vineyard … og atter fra området ved Seneca Lake i Finger Lakes området.

Binhuset Hermann J. Wiemer Vineyard ligger nemlig på den vestlige side af Seneca Lake og er etableret i 1979 af Hermann J. Wiemer, som kommer fra en familie fra Bernkastel i Mosel.

Hermann mors familie havde produceret vin i Mosel i 300 år og faderen havde været en dygtig gartner, som havde været ansvarlig for fremavl af vinstokke i Bernkastel og havde bl.a. stået for en del af genopretningen af vinmarkerne efter anden verdenskrig og havde overbevist Dr. Thanisch til at bevare de mest berømte vinmarker ved at pode de gamle Riesling kloner på amerikanske grundstammer.

Derfor havde Hermann i sin ungdom lært at pode i hånden og supplerede senere den færdighed og viden, der blev overført fra far til søn, på det store vinforskningsinstitut … Forschungsinstitut fur Reblausbekampfung und Wiederaufbau i Neustad.

Under den meget indflydelsesrige Dr. Helmut Becker blev Hermann optaget og lærte der alt om vinstokke og vinproduktion inden han i 1960’erne emigrerede til USA og slog sig ned ved byen Dundee på den vestlige bred af Seneca Lake, hvor klimaet mindede meget om hans families vinmarker i Moseldalen.

På det tidspunkt var det kun meget få, som troede på, at det var muligt at dyrke vinifera vinplanter i området, men Hermann mente, at de unikke jordtyper og klimaet ved Finger Lakes ville gøre det muligt at producere gode vine her.

Derfor købte Hermann 32 hektar jord og startede med dedikation det store arbejde med at plante og pode vinstokke … og dermed blev det starten vingården Hermann J. Wiemer Vineyard. Den første mark hedder i øvrigt i dag HJW Vineyard.

Da Hermann i 2007 gik på pension, så blev vingården overtaget af Fred Merwarth, der i forvejen siden 2003 har stået for produktionen og tidligere stået i lære hos Wiemer.

Fred købte gården i partnerskab med den svenske agronom Oskar Bynke, som Fred havde mødt på universitetet. I dag forsøger de med hjælp fra Freds hustru Maressa Merwarth at drive vingården videre i Hermann J. Wiemers ånd.

De har i dag omkring 40 hektar vinmarker og laver 17.000 kasser vin årligt, herunder altså også denne Dry Riesling, der er deres basisvin og samtidig lidt en signaturvin for vineriet.

Vinen er lavet med Riesling druer fra flere af husets marker, som efter høst er presset uden afstilkning. Fermentering er sket koldt og over lang tid … over 3 måneder. Den er så lagret i ståltankene sur lie og flasket uden filtrering. Der er 0,7 gram restsukker pr. liter, men 2019 regnes også som en kølig årgang i Finger Lakes.

I næsen er vinen meget frugtrig og klart federe og mere tropisk i frugten, men den har en snert af petroleum oveni en saftig fersken, abrikos, modne æbler, sødme, honning, masser af blomster … men sådan fin og lys i blomsterne.

Smagsmæssigt er vinen lidt småfed, olieret … meget smooth og cremet med grillede citroner, lemon og egentlig med en stram syre, som sætter sig vildt i munden. Der er ganske vist lidt sødme, men tørheden og syren kommer virkelig snigende og løfter vinen til overraskende flot niveau. Vitterlig en imponerende Riesling.

Forhandles af KK Wine, hvor en flaske i årgang 2016 koster 200 kr.

Vinanmeldelse 5/7