2016 Red Newt Cellars, Riesling The Knoll Lahoma Vineyards, New York, USA

2016 Red Newt Cellars, Riesling The Knoll Lahoma Vineyards, New York, USAFørste vin i den spændende New York State Cool Climate Wines Masterclass var denne 2016 Riesling The Knoll Lahoma Vineyards fra Red Newt Cellars.

Vinhuset ligger på østsiden af Seneca Lake ved byen Hector i Finger Lakes regionen. Det blev grundlagt i 1998 af ægteparret David og Debra Whiting.

Inden etableringen arbejdede David som kældermester på en flere forskellige vingårde i Finger Lakes, mens Debra arbejde på et laboratorie ved Cornell University indenfor mikrobiologi, men også havde en stor passion for mad og vin, som førte hende ind i en gourmet cheesecake forretning og derefter en eksklusiv cateringvirksomhed.

Men da muligheden for at lave egne vine, så startede David i 1998 Red Newt Cellars, mens Debra det efterfølgende år selv åbnede Red Newt Bistro, hvor man selvfølgelig også kunne nyde vinene fra deres vinhus med de første årgange fra 1999.

I starten var det en beskeden produktion på samlet 1.200 kasser vin lavet på druer som Chardonnay, Riesling, Vidal, Cayuga, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot.

I dag ligger produktionen på 20.000 kasser vin, men har ikke selv egne vinmarker, som druerne kommer fra en række vinavlere, som David har lavet langtidsaftaler med. De får således druer fra flere forskellige områder som fx fra Ken og Harlan Fulkerson i Lahoma og markerne 7’er Block – Pentecostal, 8’er Block, 9’er Block, The Knoll og Grief Block. Derudover fra andre vinalvere … marker som Tango Oaks, Glacier Ridge, Curry Creek og endelig Nutt Road Vineyard.

Siden 2014 har vinproduktionen været lagt i hænderne på Kelby James Russell. Han er selv født og opvokset lidt nord for New Yorks Finger Lakes Wine regionen. Efter gymnasiet gik Kelby Russel på Harvard University og tog en bachelorgrad i statskundskab og økonomi.

Men det fik ham til at indse, at han ikke ville den vej og i stedet vendte han tilbage til Finger Lakes for at forfølge en karriere inden for vinindustrien, hvor han i 2009 fik arbejde hos den legendariske vinproducent Peter Bell på Fox Run Vineyards.

Der arbejdede Kelby i 3 år og lærte faget, men efterfølgende samlede han yderligere erfaring i udlandet. Således har han arbejdet på både Whitehaven Winery i Marlborough på New Zealand, Pipers Brook Vineyards/Kreglinger Estates i Tasmanien samt Yalumba Winery i Barossa i Australien inden han vendte hjem og blev ansvarlig vinmager på Red Newt Cellars.

Her smager vi Kelbys 2016 Riesling The Knoll Lahoma Vineyards, hvor druerne altså kommer fra marken The Knoll i Lahoma. Marken har sit navn The Knoll – lille bakke  – efter marken, der netop ligger på en lille bakketop.

Marken har en lidt sandet jord, mens vinstokkene er fra klonen Geisenheim 239 Riesling. Efter høst er druerne er alle afstilket inden en 3 dages udblødning. Så er druerne presses let og mosten så hvilet yderligere 3 dage inden spontangæring er sket på rustfrie ståltanke. Efter fermenteringen har vinen været lagret i tankene sur lie 10-11 måneder. Vinen har 5 gram restsukker pr. liter.

Duftmæssigt har vinen en dejlig, let næse … nærmest både med blomster, diesel, petroleum og linolie, citrus, modne æbler, ananas, fersken, mango, lidt nødder og egentlig smukt afstemt og afdæmpet i aromaerne, således ingen bliver for dominerende. Der fornemmes også godt med jern og knuste sten.

I munden er der også en imponerende flot balance. Der er smag fra citroner, en meget ren og rank frugt … breder sig virkelig i munden med stor intensitet, men har samtidig en smuk, diskret sødme og stor venlighed. Der er god syre, men igen afdæmpet uden at blive dominerende eller for vild. Med luft i glasset kommer der også en grape og lemon bitterhed frem … det er rasende god Riesling.

Forhandles herhjemme af americanwine.dk, men er pt. udsolgt, hvilket ikke er underligt, for prisen på 75 kr. er simpelthen tæt på rent tyveri.

Vinanmeldelse 5,5/7   half_thumb