Houlberg til middag med verdensberømte Michel Rolland & Javier Ruíz de Galarreta

Lige før stormen Otto ramte specielt det nordjyske, så besøgte jeg Supervins hyggelige vinkælder Skagensvej i Hjørring. Houlberg var nemlig inviteret til en 5-retters udsøgt gourmetmenu samt eksklusiv vinsmagning med den spanske vinvisionær Javier Ruíz de Galarreta og den berømte franske vinmager og konsulent Michel Rolland.

Det havde Houlberg selvfølgelig takket pænt ja til, så derfor havde jeg taget fri fra job, kørt nordpå, indlogeret mig på et hotel i byen og gået ud til Supervin, hvor der allerede var gjort klar til en aften med besøg fra Rolland og Galarreta.

Jeg fik hurtigt mødt aftenens 3 hovedpersoner, der udover Rolland og Galarreta bestod af rare Richard C. E. Grant, der så er englænder, bosiddende i Madrid og Export Area Manager for Galarrettas firma Araex Grands Spanish Fine Wines, men det skulle siden vise sig, at jeg også skulle sidde til bords med disse 3 hovedpersoner denne aften.

I butikken faldt jeg i snak med Michel Rolland, men også et par vinnørder, der havde taget turen fra København til arrangementet og havde besøgt flere af de vinhuse, som Rolland var konsulent for, men også løbende smagte meget eksklusive vine. Men her fik vi dog hurtigt vin i glasset og kunne først smage en 2018 Cava Extra Brut Imperial Reserva fra Villa Conchi, som er ejet af Araex Grands Spanish Fine Wines.

Vi fik en snak om vinhuse, om at drikke modne vine og lidt om Rollands arbejde. Allerede fra første fløjt virkede Michel Rolland bare utrolig venlig … og det blev bare yderligere forstærket i løbet af aftenen, men mere om det senere.

Alle medarbejderne fra Supervin var på virkelig på dupperne, bl.a. sikrede de, at vi hurtigt efter ankomst fik et glas i hånden og i løbet af aftenen var de også utroligt arbejdssomme og hjælpsomme, så på den led er Mads Jensen godt hjulpet. Der er virkelig en god stemning i hele butikken og det smittede også af på aftenen.

Men inden vi går videre med selve arrangementet … skal vi så ikke lige se lidt nærmere på Rolland og Galarreta, hvis vine jo skulle være aftenens omdrejningspunkt?

Michel Rolland

Man skulle synes, at en franskmand – med Michel Rollands meterlange CV som succesfuld konsulent og flyvende vinmager for massevis af vinhuse i det meste af verdenen – ville vær en rigtig arrogant, storskrydende, fransk vinsnob.

Men sådan er Michel Rolland ikke … faktisk tværtimod. Han er simpelthen den rareste, sødeste og mest rolige mand, som man kan forestille sig. Han har lune og selvironi, er utrolig let at snakke med og er samtidig helt nede på jorden.

Han er vokset op på sine forældres Bordeaux vinslot Château Le Bon Pasteur i Pomerol. Michel fortalte, at han nærmest var vokset op med Merlot vinstokkene … selvom han ikke blev helt så høj som dem, men mere blev bred.

Han blev i 1972 uddannet som ønolog fra det ønologiske institut i Bordeaux, hvor han også mødte sin kone Dany. Året efter slog han sig ned med eget vinlaboratorium i Libourne, hvor han analyserede vinprøver for nogle af vinslottene i området … og derefter spurgte mange af producenterne ham også til råds omkring fremstilling af vin.

Dét blev startskuddet til den omfattende konsulentvirksomhed, der har gjort Michel Rolland berømt i hele verdenen, for Rollad har vel nærmest skabt betegnelsen flying winemaker og har hjulpet over 150 vinhuse i 13 lande.

På sit lange CV har har hjulpet over 80 vinslotte i Bordeaux, bl.a. huse som Troplong Mondot, Angélus, Ausone, Pontet Canet, Pape Clément … men fx også Bond og Harlan i Napa Valley, Ornellaia i Italien samt Lapostolle i Chile.

Da jeg mødte ham denne aften havde han lige været i Napa Valley, hvor han i øjeblikket er konsulent for 21 vinhuse. Rolland fortalte, at han ved hvert besøg typisk er der en dags tid … og hos de mindre en halv dag.

Michel Rolland er kendt for at lave utrolig fyldige vine med rund frugtsmag samt en markant fadlagring, hvilket er blevet taget godt i mod af forbrugerne, mens kritikere hævder, at hans vine alle smager lidt af det samme.

Javier Ruíz de Galarreta

Javier Ruíz de Galarreta har været trendsættende for hele den spanske vinbranche, Han grundlagde i 1993 Araex Rioja Alavesa og markedsførte der Rioja vine for forbrugere i det meste af verden.

Senere kastede han også sin interesse på andre områder i Spanien så som Ribera del Duero, Navarra, Rias Baixas, Rueda og grundlagde en ny organisation kaldet Spanish Fine Wines.

I dag går foretagendet under navnet Araex Grands Spanish Fine Wines og Javier søger hele tiden nye vineventyr, men fælles for dem alle er, at der udvises respekt for naturen, den regionale identitet og nationale arv.

Det er et stort vineksportfirma og samlet sælger man vine ikke mindre en fra 14 vinregioner og 23 producenter, hvoraf mange er uafhængige producenter og nogle ejet af Araex Grands, som fx Villa Conchi, som har lavet den Cava Extra Brut Imperial Reserva velkomstvin, som vi smagte denne aften.

Samlet sælger Araex Grands Spanish Fine Wines ikke mindre end 11 millioner flasker årligt.

Projektet Rolland & Galarreta

På trods Michel Rollands opvækst i Pomerol samt at hans stjernestatus som vinkonsulent også er i Bordeaux, så har han altid haft et godt øje til Spanien. Derfor valgte han i 2010 at indgå i et nyt partnerskab med Spaniens dygtigste vinentreprenør Javier Ruíz de Galarreta, der kender det spanske terroir til perfektion.

Det er blevet til projektet Rolland & Galarreta … og som Michel Rolland sagde med et lille grin ved præsentationen, så har han nu endelig – efter mange år med vin – fået sit navn på flaskerne.

Det er i hvert fald en god kombination … Rollands evner til at skrue en god vin sammen samt Galarretas viden og kontakt til vinbønder i det meste af Spanien. De har således få aftaler for over 80 hektar fra de bedste regioner i Spanien som Rueda, Rioja, Priorat samt Ribera del Duero.

Druerne kommer således fra små vinbønder som Javier og Michel har håndplukket helt særligt til deres vinserie. Det er også en af forklaringerne på, at produktionerne er meget små og nærmest kultagtige med helt ned til få tusinde kasser per årgang.

Missionen er klar for de to vinpionerer – at lave moderne, elegante, terroir-drevne vine, der skal løfte de berømte spanske regioner endnu længere op i den internationale vinverden.

Velkomst

Efter at have nydt den mousserende vin, minglet lidt og lige kort set den bordplan, som var hængt op, så bød Mads Jensen velkommen på Supervins vegne … og så var det tid at gå i kælderen.

På bordplanen kunne jeg se, at jeg skulle sidde ved bord 8, hvilket bestemt må betegnes som hoved- eller kaptajnbordet, for det var samme bord som Michel Rolland, Javier Ruíz de Galarreta, Richard C. E. Grant, Mads Jensen himself samt 3 godmodige nordjyder i form af Mads Skibsdal, Peter Guldager og Jens Boelskifte. Så kunne jeg vist heller ikke komme til at sidde bedre.

Bordene var dækket fint op … der lå en lille brochure med både aftenens menu og de vine, som vi skulle smage denne aften, lidt om vinene og vinenes ratings … herunder også fra Houlberg. Ja faktisk var der kun 2 vine, som ikke havde de eftertragtede Houlberg ratings, men de anmeldes selvfølgelig bagefter.

På hver plads lå der også et lille kort med ens navn på … og inde i den flotte brochure var der naturligvis også en bestillingsseddel, da man som deltager kunne købe aftenens vine til en specialprice.

Menu & vine

Maden til at følge vinene undervejs havde Bryghuset Vendia stået for, hvilket blot øgede mine forventninger, for jeg har et par gange tidligere besøgt Vendia og dér i deres gourmetafsnit haft nogle af mine allerstørste madoplevelser.

Det kan du fx læse om i mine beskrivelser af de 2 besøg, nemlig første gang tilbage i 2013 på Besøg på Bryghuset Vendia og næste gang året efter med Besøg på Bryghuset Vendia … igen.

Denne aften stod den dog på en 5-retters menu og til hver af retterne skulle vi smage 2-3 vine … først fra  Michel Rolland og Javier Galarretas fælles projekt og derefter fra Bodegas Ameren, der jo er et af vinhuset under Araex Grands Spanish Fine Wines.

Velkomst: Vendia brød
Ret 1: Bagt hvidfisk, sellleri, rogn & muslingeskum
Ret 2: Lufttørret okseinderlår med trøffel & olivenolie

Ret 3: Braiserede svinekæber med cremet polenta & parmesan

Ret 4: Oksemørbrad med grillet auberginetærte & rødvinssauce

Hvor var det lækker mad … og selv vor udenlandske venner Michel, Javier og Richard var veltilfredse. Også vinmæssigt spillede det med maden til vinen. På den ene Verdejo Organic Parcela 123 var der dog fejl på nogle af flaskerne, hvor den første udgave var oxideret, men den efterfølgende frisk og grøn.

Der var ikke én ret, som var dårlig eller bare middelmådig … alt spillede og min holdning til Vendia er intakt, selvom de her jo ikke blot skulle lave mad til få mennesker, men til hele 70-75 gæster og endda på udebane.

Alle i vinkælderen blev særligt imponeret af en kun 16-årig ung gut, der på engelsk præsenterede retter en for en … helt perfekt med en flot ro, coolness og stort overskud. Han skal absolut nok blive en stor chef en skønne dag.

Vi fik også smagt den ikoniske 2016 Iconic fra Rolland & Galarreta, hvilket var en vin, som jeg ikke havde smagt før. Den er dyr, men for pokker den smager godt. En ved bordet sagde endda, at skulle han have en vin med på en øde ø … så skulle det være denne.

Vinsmagningen

Det blev en herlig aften, hvor vinene blev præsenteret for alle deltagere ved, at Javier Ruíz de Galarreta først fortalte om de vine, som vi skulle smage. Det blev derefter suppleret af Michel Rolland og så kom maden på bordet bagefter.

Det var perfekt, for så kunne man først lige smage vinen inden maden, men også til maden bagefter. Michel Rolland snakkede også om deres bestræbelser på at lave stabilt gode vine … altså vine, hvor kvaliteten er høj hvert år, bl.a. med en optisk sortering af alle druerne.

Rolland snakkede selvfølgelig også lidt om fadlagring … hvor man enten ruller fadene eller laver bâtonnage to gange dagligt. Han fik også snakket lidt om det, at være flyvende vinmager og komme rundt til de mange forskellige vinhuse.

Med vinene fra Bodegas Amaren var det Richard C. E. Grant, som præsenterede vinene og det gjorde han med både lune og masser af fakta. Han er selvfølgelig vant til at sælge vinene fra vinhuset, men man kunne mærke på ham, at han virkelig brændte for vinene.

Det blev en aften med masser af vinsnak omkring bordet, men også andre emner. Det meste foregik på engelsk, men jeg fik også snakket med Mads S, Peter og Jens, hvor sidstnævnte – der faktisk tidligere har været direktør for Sparekassen Hvetbo – var mellem job og mente, at han da sagtens kunne passe lageret hos Mads … med minimalt lille svind naturligvis.

Undervejs blev der også tid til at skåle … et par gange …

… men også masser af snak henover bordet …

… og så en skål igen …

Tiden fløj afsted og pludselig var aftenen slut, men sådan er det jo, når man er i godt selskab. Der blev lige tid til foto af Mads flankeret af frue, nogle af medarbejderne hos Supervin og selvfølge de tre udenlandske gæster.

En stor tak til Supervin for invitationen, Mads for godt værtskab, medarbejderne for flot indsats … og efter smagningen gik turen mod hotellet, træt, småfuld og fyldt med indtryk fra mødet med dejlige mennesker, god mad og lækker vin.