2021 Weingut Margarethenhof, Kernstück Riesling, Pfalz, Tyskland

2021 Weingut Margarethenhof, Kernstück Riesling, Pfalz, TysklandMr Ruby har fået et nyt og spændende vinhus i sin stald … Weingut Margarethenhof, der ligger i Forst an der Weinstraße i Pfalz. Houlberg smager 4 vine fra huset og starter ballet med en Fruchtige Gutsweine og det er denne Kernstück Riesling … en vaskeægte Gutsriesling.

Vingården drives af det unge søskendepar Yvonne Libelli og hendes bror Martin Lucas. De overtog vingården fra deres far Franz Lucas og har med et nyt mind-set, gode vinuddannelser og en allerede stor erfaring virkelig begyndt at lave fremragende resultater.

Yvonne har da også selv tidligere uddannet på Geisenheim Weinbau & Oenologie og har senere arbejdet for producenter som Weingut Weegmüller, Weingut Wittmann, Hartford Family Winery i USA, Mount Edward på New Zealand og Manincor i Südtirol.

Bror Martin er også uddannet i Geisenheim og har arbejdet for Bassermann-Jordan, Weingut Münzberg og Weingut Egon Schmitt inden han vendte hjem til den fædrene gård.

Men nu driver de altså Weingut Margarethenhof … der findes dog flere vingårde med navnet Margarethenhof i Tyskland, så denne hedder også Weingut Margarethenhof Forst efter den lille by, der imidlertid nok er kendt af de fleste Riesling kendere.

For det er ved Forst, at du kan finde kendte marker som Pechstein, Jesuitengarten, Freundstück og Ungeheuer, hvor producenter som fx Von Winning, Von Buhl, Bassermann-Jordan og Bürklin Wolf også har parceller. Her ligger således en lille samling marker, som leverer noget af den ypperste riesling i Tyskland.

Markerne er koncentreret i et meget lille område og er primært ejet af store vingårde med international berømmelse, men der er nogle, der er ejet af mindre vingårde … som fx Margarethenhof.

Samlet har Yvonne Libelli og  Martin Lucas 17 hektar vinmarker, der er fordelt på marker som Forster Musenhang, Pechstein, Ungeheuer, Jesuitengarten, Stift og Deidesheimer Herrgottsacker.

Søskendeparret høster langt mindre udbytte end de fleste og er meget mere kritiske i forhold til hvilke druer og hvilken vin de vil godkende. Markerne og driften er under omlægning til økologisk certificering.

Druerne håndplukkes, gennemgår 4 timers macerering på skindet inden de presses og mosten går i gæringskarret. Topvinene forsøges spontangæret, men det er sværere end mange vil indrømme, ofte må vinene hjælpes lidt på vej. Riesling gæres altid på rustfri ståltanke og kompleksiteten opbygges gennem et halvt år på gærresterne.

Vinene er opdelt helt klassisk … først med Das Kernstück, som er alle husets Gutsweine, hvilket er efterfulgt af Die Spitze, hvor der findes både Ortsweine, Erste Lage vin og slutte Grosse Lage vinene.

I denne mini-test skal jeg smage disse 4 Riesling vine:

Men vin starter altså med en Gutsriesling … Kernstück Riesling lavet med druer fra vinmarker med sandsten og primært fra vinmarkerne omkring Deidesheim. Vinen er som mange Gutsweine kun lavet med ausbau på Edelstahl aka ståltanke, hvor den så også er lagret en periode.

I næsen er der de duft typiske noter med citrus og smågrønne æbler, men der kommer også en snert federe dufte med abrikos, fersken og måske endda lidt ananas, søde krydderier, søde og næsten spiselige blomster og en lidt sød og juicy saftighed.

Smagsmæssigt har vinen også pæn saftighed, men her er æblerne samt den tropiske frugt godt suppleret af både citroner, grape, nogle appelsiner og sødlig bitterhed, urter, blomster og lidt indpakket mineralitet. Det smager godt og spreder drikkeglæde.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 159 kr., mens prisen er 129 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7