2020 Weingut Margarethenhof, Forster Ungeheuer Riesling Grosse Lage, Pfalz, Tyskland

2020 Weingut Margarethenhof, Forster Ungeheuer Riesling Grosse Lage, Pfalz, TysklandI Die Spitze klassen finder vi også Weingut Margarethenhofs Grosse Lagen vine og der er hele 3 af slagsen, hvor den ene er denne Forster Ungeheuer Riesling Grosse Lage.

Forster Ungeheuer Große Lage marken er samlet 29,15 hektar og er beliggende i  omkring 120-170 meters højde med 30% på et rigtig stejlt stykke, 30% på en skråning og de sidste 40% vel nærmest på et fladt stykke.

Jordbunden på Ungeheur består primært af kalk- og sandsten samt lidt basalt og marken har været kendt for dens vin i århundrede og fx siges det, at selveste Bismark under et besøg i Forst roste en vin fra netop Forster Ungeheuer og sagt; dieses Ungeheuer schmeckt mir Ungeheuer … altså som et monster.

Navnet Ungeheuer stammer dog ikke fra en flok vilde monstre, der måske kunne ha’ levet i skoven, men kan føres tilbage til et udtryk fra 1300-tallet, nemlig Ungehuwern, som var et familienavn.

Senere i 1600-tallet var der en byfoged i Deidesheim ved navn Johann Adam Ungeheuer. Han døde i 1699,og der er stadig en grav med navnet Ungeheuer ved klosterkirken i Mußbach.

Nå, never mind … her smager vi så Forster Ungeheuer Riesling Grosse Lage, der igen er lavet med en 4 timers pre-maceration inden presning og gæring i rustfrie ståltanke. Vinen er spontangæret og har ligget 12 måneder på gærresterne inden aftapning på flaske.

Skal man være lidt populistisk, så minder duften på denne Forster Ungeheuer Riesling Grosse Lage en del om foregående Ortsriesling fra Forster markerne, men her er alt bare doseret mere elegant og det er som om, at Yvonne Libelli og Martin Lucas har skruet på de helt rigtige knapper på en himmelsk mixerpult.

Hvordan de har gjort det ved jeg ikke, men vinen har en luftig og nærmest æterisk, fin elegance, hvor lidt sødme er playfull og leger tagfat med terpentinske aromaer, der dog er langt mere dæmpede og kontrollerede, mens frugten virker langt mere moden, elegant og virkelig interessant. Der kommer fortsat lidt blomster sammen med modne æbler, fersken og grillede grapefrugter, estragon, rosmarin samt lette grønne elementer.

Hold nu kæft, hvor smager den godt. Den har samme dybde som forrige vin, men igen langt mere kontrolleret, smuk og doseret til et skønt saftigt, sitrende, svævende, saltet, mineralsk og perfekt bid. I munden kan vinen virkelig noget … citronerne og syren virker langt mere runde og medgørlige, men det er uden at miste intensiteten og alligevel vidunderlig blød, saftig og mineralsk. Eftersmagen er fin, sart med salt, lidt peber, krydderier og blød elegance.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 349 kr., mens prisen er 199 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 6/7