La Ca’ Növa … en lille kendt hemmelig Barbaresco juvel

På en smuk, lille bakketop nord for Barbaresco med floden Tarano på den vestlige side finder vi  Azienda Agricola La Ca’ Növa, der ejes af 3 brødre Pietro, Giulio og Franco Rocca, men i dag drives af Pietros søn Marco Rocca.

Navnet La Ca’ Növa er gammel piemontesisk dialekt for la casa nuova, altså det nye hus. De skyldes, at familien Rocca i 1800-tallet byggede deres smukke vingård på højderyggen af den berømte mark Montestefano i Barbaresco og selvfølgelig kaldte gården for det nye hus … selvom den i dag over 150 år senere ikke er så ny mere.

Familien har været vinbønder igennem flere generationer … og brødrene er 4. generation og Marco således 5. generation. Der var reelt de 3 brødre, som grundlagde La Ca’ Növa, da de begyndte at producere og sælge La Ca’ Növa Barbaresco vine. Tidligere var druerne blot solgt til andre producenter.

Marco er – som faderen – af den gamle skole og laver vinene som i gamle dage uden brug af temperaturstyrede tanke, med gæring i åbne kar, omrøring med en gammel træske og han bruger også alene druernes naturlige gær ved gæringen.

Vinhuset har 12 hektar vinmarker og de bedste marker er klart Montestefano og Montefico, som leverer druer til de to enkeltmarks Barbaresco’er. De to marker er af mange betegnet som baroloesque’, altså mere Barolo end Barbaresco. Rocca familien dyrker primært Nebbiolo, men også nogle hektar med både Dolcetto og Barbera.

Vinstokkene dyrkes med stor kompetence og omhu med baggrund i mange generationers tradition. La Ca’ Növa er meget selektive med valg af dyrkningsmetoder, og vinstokkene dyrkes uden brug af pesticider og alene gødning med komøg.

Der produceres i alt omkring 50.000 flasker vin på La Ca’ Növa, fordelt på 3 forskellige Barbaresco’er, men Marco sætter også en ære i at lave god Langhe Nebbiolo, Dolcetto og Barbera.

Da 2018 årgangen af husets Barbaresco’er netop er frigivet, hvad er så mere oplagt end af smage en lille håndfuld af deres vine fra netop 2018 årgangen? Det er ikke en kongeårgang ifølge vinanmeldere, men ligger samtidig på nogenlunde samme niveau som 2017.

Jeg har samlet smagt disse 4 vine fra La Ca’ Növa;

Det er alle vine, som jeg har smagt i tidligere årgange og været ganske begejstret for. Generelt set, så laver La Ca’ Növa aldeles fremragende vine og priserne ligger (endnu) meget lave, så det er også et vinhus, hvor du virkelig får vin for skillingen.

Fra 2018 årgangen har jeg tidligere smagt husets Langhe Nebbiolo, der følger mønsteret … vildt lækker Nebbiolo og igen til en pris, der må betegnes som et røverkøb

Skal jeg komme med et godt råd … så køb! Indtil nu er vinene fra La Ca’ Növa ikke rigtigt blevet opdaget, selvom der begynder at ske en stigende efterspørgsel. Men med det kvalitetsniveau, som Marco har skabt, så vil priserne i fremtiden kun gå én vej … op.