Houlberg til Millésimes Alsace DigiTasting® … Sébastien Mann fra Domaine Mann

Med næste vinhus blev vi i den smukke by Eguisheim, for mit næste onlinemøde var nemlig med vinmager Sébastien Mann fra Domaine Mann – Vignobles des 3 Terres, som er et lille biodynamisk vinbrug.

Det var et vinhus, som jeg valgte ud fra, at Mann netop er en af de mange alsaciske biodynamiske producenter, selvom jeg faktisk ikke tidligere havde smagt nogle vine fra dem.

Domaine Mann – Vignobles des 3 Terres

Som skrevet indledningsvis, så ligger vinhuset i Eguisheim. Det drives af ægteparret Jean-Louis & Fabienne Mann samt deres søn Sébastien, som jeg havde mit 15 minutters møde med.

Familien har været vinbønder i mange, mange år, men indtil 1982 havde de blot solgt deres druer til det lokale kooperativ i Eguisheim. Da Jean-Louis i 1982 overtog driften fra sin far Henri Mann, så var han besluttet på, at det skulle ændres.

Så i perioden frem til 1998 udviklede Jean-Louis langsomt deres vingård, indførte nye dyrkningsmetoder og derefter grundlagde han så Domaine Jean-Louis & Fabienne Mann med produktion og salg af familiens vine. I starten havde Mann’erne kun 5 hektar vinmarker, men i dag er vingården samlet på 12 hektar.

De 12 hektar omfatter bl.a. parceller på marker som Altengarten, Rosenberg,  Ortel, Steinweg og Letzenberg samt de to Grand Cru marker Pfersigsberg og Eichberg. Den samlede produktion er cirka 45.000 flasker årligt fordelt på 35 forskellige vine.

Siden 2004 har driften været økologisk – og certificeret i 2008 – og efter sønnen Sébastien kom med i driften, så er der også indført nye biodynamiske metoder, selvom de ikke er certificeret biodynamisk.

Sébastien er den eneste af Jean-Louis & Fabiennes 3 børn, som er blevet vinmager. Jérôme og François er gået andre veje, så Sébastien har gået på vinskole, taget en uddannelse som vinmager og rejst ud og har erfaringer fra berømte vinregioner som Champagne og Côtes Rôties, men også længere væk fra Østrig og Australien.

Hos Domaine arbejder Sébastien med lang gæring og lagrer også vinene sur lie – altså med bærmen – og forsøger at være så tro mod naturen som muligt.

Smagekassen

I kassen med vine fra Domaine Mann var der disse 4;

Kassen fra Domaine Mann var således et skønt mix af nogle af deres mange vine … både basisvine samt vine fra Grand Cru marker.

Jeg har selvfølgelig linket til mine beskrivelser og anmeldelser af vinene og nedenunder kan I også se, hvordan vinflaskerne  normalt ser ud.

Millésimes Alsace DigiTasting® mødet

Snakken med Sébastien Mann var meget koncentreret omkring produktionen hos vinhuset og de fremsendte vine fra smagekassen, bl.a. fortalte han, at de gærer vinen meget lang tid, mens lagringen er sur lie og lang i takt med månens faser.

Fx har hans Riesling Altengarten lagret 2 år sur lie. De har også på de bedste marker smerteligt lavt udbytte … på Grand Cru Pfersigberg marken er de nede på 20-25 hektoliter pr. hektar.

Jeg forsøgte at høre lidt til styring af TDN, altså dæmpning af duften af petroleum i unge Riesling vine, men det vidste Sébastien vist ikke noget om. Til gengæld ved han sgu, hvordan en Pinot Noir vin skal skrues sammen og jeg måtte rose ham for hans 2018 Pinot Noir Steinweg, som bare er fin, ultralys og let. Smuk vin.

Jeg spurgte til sidst i mødet – som ved de foregående – om han ville fremsende lidt fotos til brug for denne artikel. Ingen problemer … og allerede senere på dagen sendte Lena Rudler fra vinhuset en række fine fotos … sådan.