Houlberg til Millésimes Alsace DigiTasting® … fra Arthur Metz et Proprietes

Mit sidste Millésimes Alsace DigiTasting® 2023 møde var lidt anderledes end de forrige, da det ikke var med en lille producent, men derimod med Nicolas Haeffelin fra Arthur Metz et Proprietes, der er ejet af Le Groupe GCF aka Les Grands Chais de France.

Det var faktisk spændende og anderledes at snakke med en vinmager, der har så mange muligheder for at få druer fra så mange marker, for bare i Arthur Metz et Proprietes har man adgang til 1.090 hektar vinmarker … men herom senere.

Arthur Metz et Proprietes

Les Grands Chais de France, som ejer Arthur Metz et Proprietes er vist kendt af de fleste mennesker. De står nemlig bag vine som den storsælgende J.P. Cheney med den skæve hals og vinen Merlot med den blå etiket fra Grand Sud.

Derudover laver de vine under navne som Les Grands Chais de France, Calvet, Grand Sud, Domaine de la Ville de Colmar, Maison du Vigneron, Pasquier Desvignes, Carod Frères, Domaine de la Baume, Lacheteau, Michel Laugel, Henri Gaillard, Arthur Metz og mange flere.

Les Grands Chais de France er en familieejet virksomhed, som er grundlagt i 1979 af CEO Joseph Helfrich. Gruppens hovedkontor og vigtigste produktionssted ligger i Petersbach i hjertet af nationalparken Vogeserne du Nord i Alsace.

I Frankrig laver de vine fra Alsace (selvfølgelig), Loire, Bordeaux, Bourgogne, Jura og Languedoc-Roussillon og Provence. Og Le Groupe GCF er en stor historie.

I 2021 var firmaets omsætning ikke mindre end 9,2 mia. kr., hvilket svarer til et salg af 36 mio. kasser vin a 12 flasker. Firmaet har i dag 3.200 ansatte, 21 firmaer rundt om i verden indenfor vin og spiritus,  afsætter til 178 forskellige lande, er Frankrig største vinkoncern og skulle også være verdens 5. største.

Selve Maison Arthur Metz er egentlig grundlagt i 1904 som vinhandel i Paris og handlede primært Alsace vine. Da det senere blev obligatorisk at skulle flaske vine i Alasace, så benyttede firmaet chancen til at bygge et vinfirma i Alsace. De fusionerede i 1998 med Michel Laugel og begge firmaer er i dag en del af Les Grands Chais de France.

Bare i Alsace har Arthur Metz i dag dyrkningsaftaler med 620 vinavlere fra ikke mindre end 1.090 hektar vinmarker … og det er bare i Alsace. Det bliver til en del vine som markedsføres og sælges under navnene på nogle af de vinhuse, som de har overtaget, altså Laugel, Arthur Metz, Maison Klipfel og Domaine Viticole de la Ville de Colmar.

Til denne Millésimes Alsace DigiTasting® havde jeg mit onlinemøde med Nicolas Haeffelin, der netop selv stammer fra Domaine Viticole de la Ville de Colmar, som Nicolas’ far Jean-Remi Haeffelin solgte til Arthur Metz et Proprietes.

Domaine Viticole de la Ville de Colmar har også en lang historie, for det er grundlagt tilbage i 1895 af den berømte ampelograf Chrétien Oberlin, der i sit job arbejdede med læren omkring vinstokke og deres indbydes genetiske sammenhænge.

I starten var Domaine Viticole de la Ville de Colmar derfor også mest en forsøgsstation, hvor Chrétien i en årrække observerede og eksperimenterede med de forskellige druesorter i Alsace.

Siden har Domaine Viticole de la Ville de Colmar udviklet sig til at være en vigtig vinproducent i Alsaces’ historiske hovedstad, og har i dag 28 hektar jord, fra den 14 hektar store Clos Saint-Jacques mark til 3,5 hektar på den store prestigefyldte Hospices Civils Louis Pasteur de Colmar.

Men Haeffelin familiens indflydelse er således stor i Arthur Metz et Proprietes, hvor Nicolas Haeffelin er ansvarlig vinmager … eller helt præcis Responsable Oenologie et Transversal.

Nicolas er en meget erfaren ønolog og har før jobbet i den store vinkoncern også arbejdet i New Zealand som assisterende vinmager og har også arbejdet sammen med Antonin Rodet i Bourgogne.

Smagekassen

Arthur Metz et Proprietes store udvalg af marker og de forskellige brand havde også påvirket smagekasse, hvor der var vine fra flere af deres brands, så samlet  var der disse 4 vine;

Igen 4 små udvalgte vine. Nedenunder kan I også se, hvordan vinflaskerne  normalt ser ud.

Mine beskrivelser og anmeldelser af vinene har jeg selvfølgelig linket til ovenover.

Millésimes Alsace DigiTasting® mødet

Jeg havde en spændende snak med Nicolas Haeffelin, der fortalte lidt om hans baggrund fra Domaine Viticole de la Ville de Colmar, som hans far jo solgte til Arthur Metz et Proprietes.

Han fortalte også lidt om firmaets størrelse … de har fx parceller på ikke mindre end 27 Grand Cru marker. Nicolas har selv arbejdet som ansvarlig vinmager i 5 år. Vi snakkede også om TDN, som han særligt er udbredt i Australien, hvor vinstokkene udsultes mere.

Hans snakkede en del om det store udvalg, som han kan lave vinene fra, for dels har Arthur Metz et Proprietes mange marker, men det er også fordelt på mange forskellige kloner af de mange druer, hvilket giver et kompleks udvalg.

Derudover fortalte han om de 4 vine, som var i smagekassen, bl.a. Wolxheim, hvor druerne kommer fr 6 forskellige plots på Grand Cru marken Altenberg de Wolxheim. Han fortalte også om husets monopolmark Grand Cru Kirchberg de Barr Clos Zisser.