Houlberg til Millésimes Alsace DigiTasting® … Laure Adam fra Jean-Baptiste Adam

Mit næste møde ved Millésimes Alsace DigiTasting® 2023 vinmessen var med Laure Adam fra vinhuset Jean-Baptiste Adam, der som foregående heller ikke er en producent, som jeg er stødt på tidligere.

Det er dog et af Alsaces ældste vinhuse, som blev etableret i 1614, ligger i Ammerschwihr og i dag drives af den 15. generation i form af Laure Adam, der dog fortsat får lidt hjælp fra hendes far Jean-Baptiste.

Jean-Baptiste Adam

Vinhuset er grundlagt tilbage i 1614 af Jean-Baptiste Adam, der også blev kaldt gourmet-vinmageren, for på det tidspunkt kom mange lokale restauranter til Ammerschwihr for at smage Jean-Baptiste Adams vine, for at finde det perfekte match til deres måltider.

Dengang var titlen gourmet-vinmager … en titel som dengang var ganske officiel, men alene eksisterede i Alsace. I dag er titlen dog helt forsvundet, men hos mange vinhuse er der i dag fortsat stor fokus på gastronomisk ekspertise til vinene.

Men i over 400 år har Adam familien således uafbrudt lavet vin på vingården i Ammerschwihr, hvor der fortsat lever flere generationer, selvom den 13. generation i form af Jean Adam, jo desværre døde i 2022. Men han drev vingården fra 1957 til omkring 1982 sammen med sin hustru Paulette.

Fra 1990 var det imidlertid Jeans søn Jean-Baptiste Adam, der overtog roret som 14. generation og siden 2012 har det været med Laure Adam ved sin side … og hun er langsomt ved at overtage det meste af driften.

Laure Adam har studeret landbrug og ønologi. Samtidig har hun taget en Master MBA inden for vin, så det forretningsmæssige er også på plads. Hun bragt ekstra finesse og elegance til familiens vine … er lidenskabelig engageret i vindyrkning. Hun er også medlem af Divines d’Alsace og således samlet godt klædt på til at overtage driften af vingården.

Vinhuset ejer selv knap 20 hektar vinmarker, men driver via lejeaftale yderligere 4 hektar … og siden 2004 har vinmarkerne været drevet både økologisk og biodynamisk.

De bedste af vinmarkerne er klart Letzenberg samt de 3 Grand Cru marker Wineck-Schlossberg, Marckrain og Kaefferkopf, hvor den sidstnævnte absolut er perlen i samlingen.

Smagekassen

I kassen med vine fra Jean-Baptiste Adam var der disse 4 vine;

Igen 4 små udvalgte vine. Nedenunder kan I også se, hvordan vinflaskerne  normalt ser ud.

Mine beskrivelser og anmeldelser af vinene har jeg selvfølgelig linket til ovenover.

Millésimes Alsace DigiTasting® mødet

Med den samme kunne du fornemme, at Laure Adam er en kvinde, der har en kæmpe viden om vin, så vi fik dermed en rigtig god snak om både deres gamle vinhus, deres marker og deres tilgang til produktionen.

Hun fortalte, at de har 20 hektar vinmarker, men også køber lidt druer ved siden af og har i det hele taget en gammel og konservativ tilgang til produktionen. Derfor anvender de fx ingen ståltanke i kælderen, men alene egefade … som du kan se på billedet. De anvender dog i dag en moderne vinpresse

Vi snakkede lidt om økologi og biodynamisk drift og Laure fortalte, at hendes far allerede for 20 år siden startede med dette, men også at klimaforandringer kan mærkes … men at man fortsat oplever stor forskel i de forskellige årgange og forskelle i de forskellige terroirs, som de har på deres forskellige marker.

Meget af deres produktion sælges til restauranter, men ellers er der forhandlere i flere lande. I Danmark er importør vist Gobi Vine, men det er vist mest vinene i den billigere ende.

Som med alle de andre producenter spurgte jeg også, om hun ville sende lidt fotos … og det tog hende ikke lang tid, så derfor er der nu denne gang lidt fotos af fra kælderen samt Laure og hendes far.