2018 Domaine Kirrenbourg, Riesling Grand Cru Schlossberg, Alsace, Frankrig

2018 Domaine Kirrenbourg, Riesling Grand Cru Schlossberg, Alsace, FrankrigJeg har i foregående Best Riesling Alsace smagt vin fra Domaine Kirrenbourg og det var også tilfældet denne gang, nemlig med denne Riesling Grand Cru Schlossberg.

Domaine Martin Schaetzel aka Domaine Kirrenbourg ligger i Ammerschwihr og er grundlagt tilbage i 1852, men det var først i 1930’erne, at Martin Schaetzel startede med af flaske og sælge husets vine. I dag drives gården af Jean Schaetzel, men det sker sammen med rigmanden Marc Rinaldi, som via hans selskab Kirrenbourg har investeret massive beløb i det lille vinhus.

Marc Rinaldi har tjent sin formue på etableringen af Frankrigs største virksomhed indenfor aluminium- og glasfacader, men har efterfølgende kastet sig over motorsport … og nu vinproduktion.

Hans selskab Kirrenbourg er også opkaldt efter Kirrenbourg parcellen, som ligger på den ældste og bedste del på Grand Cru marken Schlossberg, som er en af de allerbedste marker i Alsace, som Domaine Martin Schaetzel også har besiddelser på.

Schlossberg er en meget anerkendt mark, som nogle af de største producenter har parceller på, fx Weinbach, Albert Mann, Bott-Geyl, Trimbach, Trapet og Blanck. Schlossberg var også en af de 51 Grand Cru marker, som blev klassificeret som Grand Cru tilbage I 1975.

Siden 2016 har Marc Rinaldi investeret massivt i det lille vinhus, bl.a. med opførelsen af det nye og topmoderne Kientzheim vineri. Rinaldi har foreløbig indskudt 22 millioner i projektet, som udover det nye vineri er gået til opkøb af flere vinmarker, bl.a. flere parceller på Schlossberg marken købt fra Les Vignobles de l’Oberhof.

Dermed har vinhuset i dag har 10 hektar jord, hvoraf de 8 hektar er vinmarker. Alle markerne dyrkes biodynamisk … noget som Rinaldi går meget op i. Mange af vinene er endda veganervenlige og uden brug af sulfitter. Hans mål er at lave den bedste vin fra de bedste marker og med de bedste vinmagere … og komme i top 10 af de bedste producenter i Alsace.

Vinene fremstilles efter Jean Schaetzels filosofier omkring jordbundens ekstreme betydning for det færdige resultat og at vin skal laves med den allerstørste finesse og perfektion. Jean får i dag hjælp fra Christophe Ehrhart, som er specielt indenfor biodynamisk produktion. Sammen laver Rinaldi, Schaetzel og Ehrhart årligt omkring 50.000 flasker vin, hvoraf halvdelen er Riesling.

Dette er altså husets topvin … Riesling Grand Cru Schlossberg og i årgang 2018. Den er alene lavet på rustfrie ståltanke, hvor den også er lagret sur lie efter endt fermentering. Jeg har tidligere smagt vinen i årgang 2016.

Duftmæssigt virker vinen svagt sød, urtet med en grøn note, estragon, lidt citrongræs, fennikel, gule æbler, let terpentin, bivoks, stearinlys og lidt røget bacontern.

Smagen er meget saftig med både kraft, grape bitterhed, citroner, men aldrig for stærk eller syrerig. Derudover er der også blomster og svagt lidt landlige øko noter, men den biodynamiske tilgang er slet ikke dominerende eller særlig tydelig. Samlet gav jeg vinen 92 point.

Forhandles af KB Vin, hvor en flaske koster 429 kr.

Vinanmeldelse 5/7