2014 Chateau D´Orschwir, Riesling Grand Cru Pfingstberg, Alsace, Frankrig

2014 Chateau D´Orschwir, Riesling Grand Cru Pfingstberg, Alsace, FrankrigDenne Riesling Grand Cru Pfingstberg fra Chateau D´Orschwir blev i mit fedtede objektiv aftenens bedste Riesling … men var jo også i denne årgang 2014 aftenens ældste vin.

Det gamle slot Château d’Orschwihr stammer helt tilbage fra 1049 og har i en længere periode været ejet af ​​Habsuburg dynastiet, men i 1513 blev det overtaget til biskoppen i Strasbourg, som senere solgte det til den lokale adel, men bevarede vinmarkerne. Under den franske revolution blev slottet beslaglagt, men endte i 1853 hos Hartmann familien.

I 1934 ødelagde en brand, der varede i to dage, slottet fuldstændigt, men det blev delvist genopbygget i 1936 og er senere renoveret og der er også bygget nye vinkældre.

Der har næsten altid været lavet vin på Château d`Orschwihr og de første omtaler af vinproduktionen på slottet ligger helt tilbage til 16. århundrede, hvor en tønde vin blev solgt til Murbach klosteret.

Hartmann familien har også siden overtagelsen lavet vin, selvom Martin Hartmann i 1950’erne omlagde mange af vinmarkerne til konventionelt landbrug. Men da hans søn Hubert Hartmann i 1986 overtog ansvaret, så blev de beskedne 6 hektar vinmarker udvidet til 25 hektar. I dag er det dog Huberts søn Gautier Hartmann som fortsætter den stolte tradition med vinproduktion på slottet.

De 25 hektar marker omfatter parceller på 5 Grand Cru marker, nemlig Kessler, Pfingstberg, Kitterlé, Rangen og Zinnkoepflé. Og denne vin er jo netop fra én af disse marker … Pfingstberg i 300 meters højde fra vinstokke plantet i 2008 og høstet med et lille udbytte på 45 hektoliter pr. hektar.

Jordbunden på Pfingstberg består af ler og sandsten og vinmarken er så stejl, at det er nødvendig at bygge den op med terrasser. Der er blevet dyrket vin på Pfingstberg siden 1299!

Igen er der ingen oplysninger om produktionen … udover at vinen ikke er chaptaliseret … altså tilsat. Dette undgår man, for at få den helt rigtige og autentiske smag frem. Vinen indeholder 3,8 gram restsukker pr. liter og det betyder at den er markant tør og bør – ifølge Chateau D´Orschwir – nydes 6-12 år gammel.

I glasset har alderen også givet lidt farve … pænt gul og op af glasset strømmer en vild, lækker, fed og aromatisk duft, nærmest med voks, nektarintensitet, petroleum, olievædet twist, ovntørrede æbler, kvæde, blomster og syltede citroner.

Smagsmæssigt er vinen fyldig, krydret, meget intens og der er sgu bid i vinen, som bare vokser vildt i munden og flyder ud i hele kæften med kraft, modenhed, blid og poleret syre samt lidt bitterhed. Det er sgu stor Riesling. Dermed 96 point.

Forhandles af Holte Vinmager, hvor en flaske koster 249 kr., mens prisen er 200 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6/7