2008 Gulfi, NeroMaccarj Nero D’Avola, Sicilien, Italien

2008 Gulfi, NeroMaccarj Nero D'Avola, Sicilien, ItalienNæste vin har jeg tidligere nævnt her på bloggen, men ikke skrevet om, så det var heldigt, at Keeper havde valgt denne vin til vores byggemøde.

Vinen er en NeroMaccarj Nero D’Avola fra det sicilianske vinhus Azienda Agricola Gulfi, og jeg smagte selv vinen første gang til Jysk Vins store efterårssmagning sidste år, hvor vinmageren Salvo Foti var til stede og serverede husets vine.

Azienda Agricola Gulfi er grundlagt i 1996 af Vito Catania og det råder over 70 hektar jord i det østlige Sicilien. Husets mål er at bevare deres jord og således viderebringe, hvad deres forfædre efterlod dem, nemlig over 2000 års historie, kultur og hårdt arbejde, som de kan overdrage til deres børn.

Fra starten af har Vito Catania samarbejdet med vinmageren Salvo Foti, som virker som en stille og venlig mand, som laver nogle rigtig spændende vine. Deres vine kommer fra gamle vinstokke i de ældste og kendte distrikter i Pachino og Val di Noto: Maccari, Bufaleffi, Baroni og San Lorenzo. Alle deres vine er autentiske udtryk af det område, de stammer fra og lavet på den lokale drue Nero D’Avola.

For Azienda Agricola Gulfi er ligevægt i det omgivende økosystem essentiel, så økologiske/organiske dyrkningsprincipper er en selvfølge. Alle vinstokke er bundet op efter Alberello-metoden, hvor planten får facon som et lille træ. Det er den reneste essens af siciliansk vinfremstilling, idet det er den eneste form for dyrkningsmetode, der får planten til at integrere sig perfekt med det naturlige, ekstremt varme miljø, og som ikke behøver kemiske inputs eller vanding.

Denne NeroMaccarj Nero D’Avola er lavet af druer fra en enkeltmark ved navn Vigna Maccari, som er på 3 hektar med vinstokke, der er over 30 år gamle. Høsten foregår, som så meget andet hos Gulfi, udelukkende med håndkraft. Selve vinifikationen sker i temperaturkontrollerede ståltanke med lang skindkontakt for maksimal udtræk af farvestof og tanniner. Efterfølgende lagres vinen i 18 måneder på barriques. Efter aftapning flaskelagrer vinen yderligere nogle måneder, før den frigives til salg.

Denne 2008 NeroMaccarj har scoret topkarakteren 6 stjerner i madmagasinet Gastro og Parker har givet vinen 94 point.

Duftmæssigt en ordentligt næse med modne, overgærede mørke bær, tyggegummi, grønne blade, asfalt, varme og vanilje … meget spændende. Smagen er meget direkte med intensitet, fylde, lidt sødme, mørke bær. Der er lidt tørhed eller støvet jord i smagen, som er meget direkte og vedholdende. Tanninerne er tydelige og bløde … smager sindssygt godt.

Forhandles af Jysk Vin, pris 275 kr,

Vinanmeldelse 6/7 

Skriv et svar