Efterårsvinfestival 9. november 2013 hos Jysk Vin

Vi jyder er ofte misundelig på københavnerne … ikke på den sprogmæssige side … forstås … men derimod i antallet af vinforretninger og dermed adgangen til hyppige og spændende vinsmagninger. Men måske er det godt det samme i relation til ens levertal.

Men lørdag den 9. november var en klar undtagelse, for her afholdte Jysk Vin deres årlige jubilæumssmagning. Med andre ord en god dag for os vinglade østjyder … for Jysk Vin havde hentet vinmagere og repræsentanter fra 7 europæiske vinhuse til Danmark for at præsentere, skænke og snakke om deres vine med ikke mindre end omkring 270 fremmødte, glade gæster.

Og der blev skænket, drukket og drøftet vin til den store guldmedalje. Det var et superflot arrangement fra Jysk Vins side … som vanligt fristes man til at sige, for disse jubilæumssmagninger er også et stort tilløbsstykke med nødvendig hurtig tilmelding, begrænset deltagerantal og deraf følgende ventelister.

Udover drikkevarerne, så serverede den Århus baserede osteforretning Grand Fromage også lidt spændende oste til at følge de dejlige vine på vej. Torben fra osteforretningen, og tidligere ejer af Slotskroen i Randers, serverede med sit sædvanlige gode humør små ostehapsere og fristede med gode tilbud på ost.

De 7 vinhuse var opstillet i en naturlig rækkefølge, hvor vi startede med tyske hvidvine og sluttede med kraftige rødvine fra Portugal. Den rækkefølge var vi friske på, så vi startede med et glas Riesling Brut Sekt fra Weingut Kirsten i Mosel.

Weingut Kirsten, Mosel

Inge von Geldern
Fra vinhuset var det fruen, nemlig Inge von Geldern som driver gården sammen med Bernhard Kirsten i den lille by Klüsserath i Bernkastel området. Inge havde medbragt et udvalg af husets Riesling vine, lige fra en rigtig dejlig Sekt til deres almindelige Riesling Trocken, som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen og samtidig et udvalg af Riesling Spätlese og Alte Reben. På billedet ovenfor ses Inge von Geldern.

Elio Grasso, Piemonte

Efter en god start på de hvide vine fra Tyskland gik turen fluks til Italien, hvor vi snakkede med vinmageren Gianluca Grasso fra det fantastiske vinhus Elio Grasso i Monforte d’Alba i Barolo distriktet. Det er jo en vinhus, som vi tidligere har smagt mange vine fra, søg blot her på bloggen på “Grasso”. Vi fik en rigtig god snak med Gianluca om Barolo’er, forskelle på årgange, lagringstider i kælder m.v.

Gianluca Grasso
Gianluca er en rigtig flink og charmerende italiener, som virkelig kan sit kram. Vi smagte lidt forskellige vine fra huset, bl.a. hans Barbera og 3 forskellige Barolo’er, nemlig en 2009 Barolo Ginestra Casa Maté, en 2008 Barolo Gavarini Vigna Chiniera og en 2004 Barolo Ginestra Casa Maté. Vi fik også en snak om Barolo som brand, om nogle af hans naboer i M0nforte. På billedet ovenfor ses han sammen med mine vinvenner Jan og Steffen.

Gulfi, Sicilien

Èn af de store oplevelser og overraskelser var vinene fra Gulfi, en økologisk/organisk producent, som råder over 70 hektar jord i de bedste dele af det østlige Sicilien. Huset var repræsenteret af vinmageren Salvo Foti, en stille og venlig mand, som i samarbejdet med gårdens ejer Vito Catania laver nogle rigtig spændende vine. Overraskelse er måske også et forkert ord, for husets 2008 NeroMaccarj havde netop scoret topkarakteren 6 stjerner i madmagasinet Gastro … og tro mig … det er også en helt fantastisk vin. Mellem os, så smagte jeg den hele 3 gange den eftermiddag.

Salvo Foti
En af eftermiddagens bedste oplevelser. Jeg skal nok senere vende tilbage til huset, da jeg bestilte lidt vin derfra. På fotoet ses Salvo Foti i fuld gang med at åbne endnu en af de fantastiske vine. Måske lidt stor forskel på vinene, men alle lidt specielle og med lidt kant … og det kan vi bestemt godt lide.

Clos du Mont-Olivet, Châteneuf-du-Pape

Herefter fulgte 3 franske producenter, og den første var det store og kendte vinhus i Châteneuf-du-Pape, Clos du Mont-Olivet … et hus jeg vist også har skrevet om her på bloggen tidligere. Men ret fantastisk at få lov om møde én af producenterne “face to face” i form af David Sabon, som sammen med broderen Thierry i dag er ansvarlig for produktion på dette hæderkronede hus. Og en familie med stolte traditioner i Châteneuf-du-Pape … læs fx mine tidligere blogindlæg, 2009 Clos du Mont-Olivet, Châteauneuf-du-Pape eller 2004 Clos du Mont-Olivet, Châteauneuf-du-Pape, Cuvée Papet.

David Sabon
Her fik vi også smagt både den almindelig neuf, Cuvée Papet i både årgang 2006 og 2009 … men ikke mindst husets flotte Côtes du Rhône, som vi fik i både årgang 2010 og 2011. Vi fik en drøftelse af forskellene på 2010 og 2011 med David Sabon, og 2011 virker bestemt lige nu en tand varmere og nemmere tilgængelig end 2010’eren, selvom forskellene nok ikke er så kæmpestore endda. Jeg fik bestilt et par 2011’ere. En vin, som virkelig kan anbefales til menneskepenge. På fotoet ovenfor er min ven Falk klar til at få skænket de dejlige dråber.

Domaine La Colliere, Rhône

Guillaume Richarz og Georges Perrot
Fra huset La Colliere mødte vi ejeren Georges Perrot … ham i midten af billedet … samt hans hjælper Guillaume Richarz. Et skønt lille vinhus med 25 hektar vinmarker i Rasteau og omegn. Vi smagte hans Rasteau Côtes du Rhône og Rasteau Côtes du Rhône Villages og begge i de to årgange 2010 og 2011. Lidt sjovt, nu vi også havde smagt forskellene på de to årgange hos Clos Mont-Olivet. Vi smagte også en lille sjov dessertvin, en Vin Doux Naturel, som er lavet på ren Grenache, og hvor gæringen standses ved at tilsætte vinsprit, så man opnår en sødlig  rødvin med et alkoholindhold på typisk 17-18%. Meget skøn … og en god anbefaling til den kommende sæson med ris a la mande.

Domaine la Bouïssiere, Rhône

Videre til næste franske producent, hvor vi fik en lang og god snak med Thierry Faravel, som ejer vingården Domaine la Bouïssiere sammen med broderen Gilles. Igen en meget snakkesalig og rar mand. Vi fik en god snak … fik smagt hans vine … igen i årgang 2010 og 2011, først deres Vacqueyras og derefter deres Gigondas. Jeg har tidligere smagt vine fra domænet, men aldrig skrevet om domænet eller vinene her på bloggen. Det skal vi vist ha’ lavet om på i fremtiden.

Thierry Faravel
På fotoet her ser vi Thierry Faravel sammen med min ven Kenneth K. Igen en fantastisk oplevelse af snakke med Thierry … og han var endda lidt nysgerrig, da jeg fortalte om min lille vinblog. Jeg lovede at sende ham et link … så det må jeg lige få gjort. Måske lidt svært med en blog på dansk for en franskmand … med med Google Translate kommer man jo langt … det ved jeg, om nogen.

Quinta do Vale Meão

Pedro Calheiros Lobo
Eftermiddagens sidste producent var Quinta do Vale Meão, hvorfra vi fik en kort snak med Pedro Calheiros Lobo, som er sælger hos vingården. Vi smagte deres flotte vine, bl.a. deres topvin Quinta do Vale Meão Tinto. Den havde de i hele fire årgange, nemlig 2008, 2009, 2010 og 2011. Vi smagte alene to årgange, og smagte desværre heller ikke de to portvine, som der også var med fra huset. Depoterne var vist ved at være fyldt godt op … og indtrykkene fra en super dejlig eftermiddag.

Læg dertil, at man møder rigtigt mange bekendte til smagningen, et række festivaltilbud på de smagte vine … endnu en succes for Jysk Vin. En stor tak for et rigtigt flot arrangement, hvor folk bare hyggede sig, snakkede, smagte … og forhåbentligt også købte lidt vin.

Skriv et svar