2019 Weingut Gebrüder Mathis, Pinot Rosé Brut Nature, Baden, Tyskland

2019 Weingut Gebrüder Mathis, Pinot Rosé Brut Nature, Baden, TysklandTil at sparke vor aften godt undevejs med et syrligt kick, så startende vi med denne Pinot Rosé Brut Nature 2019.

Weingut Gebrüder Mathis holder til ved byen Merdingen for foden af Tuniberg i sydlige Kaiserstuhl vest for Freiburg.

Vingården er grundlagt i 1978 af brødrene Paul og Bernhard Mathis, som fra det lokale pænt  kalkholdige jord, besluttede sig for at lave vine med stor inspiration fra Bourgogne. De to brødre gav således også navn til gården … Weingut Gebrüder Mathis.

I 2020 blev ejendommen dog overtaget af den unge vinmager Severin Stich sammen med hans kæreste Sabeth Sedlatschek, som han havde mødt på Geisenheim. Severin overtog vingården fra sin mor Sonja Mathis-Stich og mormor Ruth Mathis.

Severin og Sabeth havde inden overtagelsen af Weingut Gebrüder Mathis begge studeret på vinskolen i Geisenheim, men også begge arbejdet hos en række kendte vinhus.

Severin havde således arbejdet hos Bernhard Huber, Chateau Montus i Margaux og Hobo Vineyards i Californien, men Sabeth havde været hos Ökonomierat Rebholz, Bernhard Huber og Joseph Phelps i Californien.

Winzerparret kalder sig selv motiverede, kreative og nysgerrige men oven i den ungdommelige vildskab er de også strukturerede. Og det er præcis derfor de er så gode. Det er præcis derfor den unge generation i Tyskland er så dygtig.

Den unge generation formår at have struktur i kaos, for Tyskland er kaos lige nu. Men det er kaos på den gode måde. Nye druesorter finder vej, nyplantninger tager ikke længere udgangspunkt i historien, men i fremtiden.

Samlet har familien 15 hektar vinmarker, der er under omlægning til økologisk certificeret drift. På markerne har familien dyrket Riesling, Weißburgunder, Grauburgunder, Gewürztraminer, Müller-Thurgau, Spätburgunder, Cabernet Sauvignon, Merlot og Lagrein … men de unge vinmagere er også i gang med nye sorter.

Spätburgunder fylder meget hos Gebrüder Mathis. Markerne er beplantet med nogenlunde lige dele Freiburger kloner og Dijon kloner. Til husets basisvin indgår dog flere salgs tyske løs-klasede kloner. Det er dog helt åbenlyst for Severin og Sabeth, at kvaliteten skal komme fra de ældre parceller med Freiburgerkloner eller Dijon-kloner. Husets topmarker er Hohrain og Rosenloch.

Denne Pinot Rosé Brut Nature er lavet på Spätburgunder, hvor basisvinen først har føret på egefade og efter endt fermentering så er aftappet på flaske til brug for andengæringen. Vinen har dernæst tilbragt over 3 år på flaske inden den er degorgeret maj 2023 helt uden tilsat dosage.

I næsen er der godt med brus, der rammer med syrlige gærnoter, en syrerig frugt af mest ribs, grønne jordbær, stikkelsbær, citroner samt grape suppleret med jod, jern og en kalket mineralitet.

Smagen er som et slag med en kæp … det svirper, lammer og smerter, men helt masochistisk elsker man det omgående. Vinen har en totalt frisk syrlighed, som kommer fra ribs, citroner, bitter grapefrugt samt nogle lidt gærede elementer. 93 point.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 249 kr.,. mens prisen er 225 kr. ved køb af 3 flasker.

Vinanmeldelse 5,5/7