Houlberg smager … en sixpack vine fra Domaine André Berthet-Rayne

Domaine André Berthet-Rayne er en lille økologisk og biodynamisk producent i Cairanne og deres vine bliver importeret herhjemme af Vinova og nu smager jeg lille lille sixpack af vine derfra.

Det er alle vine fra Cairanne i Rhône og består helt salomonisk korrekt fordelt af 3 hvidvine og 3 rødvine … men inden jeg smager på alle vinene, så lad os lige se lidt nærmere på vinhuset.

Domaine André Berthet-Rayne

Vinhuset ligger lidt sydøst for byen Cairanne lidt nord for Châteauneuf-du-Pâpe samt Gigondas, er oprindelig grundlagt i 1880 og drives i dag af den 4. generation i form af André Berthet-Rayne.

André overtog sammen med sin noget ældre storebror Michel driften i 1970 fra deres far Paul Berthet-Rayne. Michel gik dog på pension i 2010 og lige siden har André drevet gården selv sammen med hustru Marina samt deres datter og svigersøn Alexandra og Axel som 5. generation.

Vingården havde tilbage i 1880 alene 6 hektar vinmarker, men gennem årene er driften udvidet med flere marker og i 1977 stod de to brødre også bag opførelsen af en ny vinkælder.

Således har Berthet-Rayne familien i dag 31 hektar marker på halvskråningerne i Cairanne med meget gamle vinstokke på op til 110 år og derudover også lidt parceller med oliventræer.

På vinmarkerne dyrkes de røde sorter Grenache, Syrah, Mourvèdre og Carignan samt de hvide Clairette, Grenache Blanc, Bourboulenc, Roussanne, Marsanne og Viognier.

Markerne blev i 2010 certificeret agriculture biologique aka økologiske, men i 2021 gik i domainet i gang med at omlægge hele produktionen til biodynamik og vil fra og med 2024 årgangen således også være biodynamisk certificeret .

Vinene

De 6 vine er alle Cairanne vine og de er lavet både økologisk certificeret og efter det biodynamiske regelsæt og er – som nævnt tidligere – 3 hvidvine og 3 rødvine … og samlet et felt, som ser sådan her ud:

De 5 af vinene kommer i de traditionelle fine Cairanne flasker, der formentlig er opstået efter den officielle godkendelse af Cairanne  appellationen i 2016 … mens Cairanne Castel Mireio Blanc kommer i en flaske uden præg.

Konklusion

Men skal jeg allerede nu komme med en form for konklusion, så er Domaine André Berthet-Rayne er spændende vinhus, så står lidt ud i forhold til mange andre vinhuse i området og det skyldes særligt de hvide vine fra huset og deres biodynamiske tilgang.

Det er nemlig særligt de to Cairanne Les Perchettes Méthode Nature vine, som står klart og mest markante, selvom husets Castel Mireio vine selvfølgelig også lige har et ekstra gear og begge er bløde, runde, tætte og intense.

Men alt det kan du jo læse om i mine beskrivelser og anmeldelser af alle vinene, som jeg som vanligt har linket til ovenover.