2010 Kosta Browne Winery, Sonoma Coast Pinot Noir, Californien, USA

2010 Kosta Browne Winery, Sonoma Coast Pinot Noir, Californien, USAFuck for en vin. Jeg er sgu helt pjattet med den. Og det var samtidig Jans valg til aftenens kultvin, så det må siges at være et fremragende valg. Vinen er en Sonoma Coast Pinot Noir fra vinhuset Kosta Browne Winery, som er ét af de allermest populære Pinot Noir huse fra Californien.

Kosta Browne har på ret kort tid fået et massivt følge og det er overordentligt vanskeligt at få adgang til mailing-listen eller komme til at købe vinene i det hele taget. Det er kult i den oprindelige betydning.

Drømmen begyndte, da Michael Browne og Dan Kosta, der begge arbejdede på restauranten John Ash & Co. i Santa Rosa i Californien, i 1997 besluttede at lægge drikkepenge til side, så de kunne købe ½ ton Pinot Noir frugt, en brugt tønde, og en hånd-drevet presse. Det tog 8 måneder, og så var de i gang.

I 2001 blev de et trekløver, idet de fik Chris Costello med som partner. Chris havde stor erfaring fra forretningsverdenen, og han kunne udfærdige en forretningsplan og tiltrække investorer, så vinhuset kunne vokse.

På den vinmæssige front, så er det Michael Browne, som er vinmageren, og han har undervejs fået hjælp af bl.a. Shane Finley, som har arbejdet hos Copain, Paul Hobbs, DuMol og mange flere. Shane har i øvrigt i dag sit eget vinhus. I dag hedder den assisterende vinmager på Kosta Browne Winery Ryan O’Donnell og han har ligeledes stor erfaring fra en række vinhuse i Australien, New Zealand og USA.

Kosta Browne Winery køber primært deres druer hos forskellige vinbønder. Ved Russian River får de deres druer fra 5 forskellige vinbønder, nemlig Benovia Ranch, Keefer Ranch Vineyard, Koplen, Castaldi Vineyard og O’Neel Vineyard, samlet omkring 40 hektar, hvoraf de selv ejer omkring 9 hektar af Keefer Ranch Vineyard. Ved Sonoma Coast kommer druerne fra 3 forskellige vinbønder, nemlig Kanzler Vineyard, Gap’s Crown og Terra de Promissio Vineyard, samlet omkring 36 hektar.

Endelig får de druer fra 40 hektar i Santa Lucia Highlands fordelt på 2 vinbønder, Garys’ Vineyard og Rosella’s Vineyard. Herudover får de også druer fra andre vingårde … fælles for de fleste af leverandørerne er, at de selv laver vin, men altså også har indgået leveringsaftaler med Kosta Browne Winery.

Aftenens kultvin er en årgang 2010 Sonoma Coast Pinot Noir, hvor druerne netop er et blend af druer fra 3 vingårde, nemlig Gap’s Crown og Terra de Promissio, som ligger i den sydlige del af Sonoma Coast, mens den tredje vingård Walala Vineyard ligger i den nordvestlige, kystnære del nær Annapolis, hvor vinene får en tydelig rød frugt, lidt krydderi, elegant struktur og en kompleks kerne.

I seneste årgang 2012 er vinen et blend fra 4 vingårde, så sammensætningen ændrer sig fra år til år. Vinen har lagret 16 måneder på franske egetræsfade, heraf 52% nye. Der er lavet 4.940 kasser af vinen i denne årgang 2010.

Duftmæssigt er vinen meget animalsk … skønt. Der er blåbærtærte, modne solbær, den virker kødfyldt med champignon, kælder og en anelse blommer. Havde ikke gættet, at der her er tale om en Pinot Noir, og i glasset afsløres druen heller ikke af en transparent teglfarve, idet vinen er langt mørkere.

Smagsmæssigt en sand eksplosion i munden … helt vidunderligt. Vinen rammer dig lige i sylten … sødme/syre balance … smager sindssygt godt, og det er sjældent, at man smager sådan en vin. Cremet og nærmest smelter i munden på dig … 70’er moderne, brun fløjl … Thumbs Up Big Time.

Hvem medbragte vinen: Jan

Købt hos Smalle Vine, pris ca. 600 kr.

Vinanmeldelse 7/7  

Skriv et svar