Houlberg smager … 9 portvine fra Conceito Vinhos

Jeg er tosset med portvin … og med efteråret godt undervejs og vinteren snart på vej, hvad er så bedre end at sidde vej pejsen med et godt glas portvin? Ikke meget vel?

Jeg smager nu ikke bare et glas, men hele 9 forskellige portvine fra den innovative, dygtige kvindelige vinmager Rita Ferreira Marques og hendes vinhus Conceito Vinhos.

De 9 portvine er alt fra almindelig hvid portvin til gammel 40 års Tawny Port … men inden jeg kommer til vinene, så lad os lige kaste et blik på Conceito Vinhos og Rita Ferreira Marques.

Conceito Vinhos

Conceito Vinhos ligger i den lille by Cedovim tæt på Vila Nova de Foz Côa og omkring 50 kilometer øst for Porto i vinområdet Duero.

Rita Ferreira Marques var egentlig uddannet som maskintekniker, men blev hurtigt skuffet over arbejdet, så i stedet valgte hun at blive vinproducent og fik lov til at producere vine fra marker, som tilhørte hendes mor Carla Costa Ferriera.

Vingården er reelt startet i 1940’erne, hvor de to brødre José Costa Ferreira og Luís Costa Ferreira købte de første vinmarker, som de så passede med salg af deres druer til en række portvinshuse i området.

Det var først i 2005, at Rita kom ind i driften, som hendes mor Carla havde overtaget … og det var også først på det tidspunklt, at man startede med at producere egne vine.

Men inden Rita startede med at producere vin, så tog hun først en uddannelse ønologi i Vila Real og Bordeaux efterfulgt af ophold hos nogle af de mest indflydelsesrige vinproducenter i nogle af de mest fascinerende terroirer i verden.

Hun har bl.a. arbejdet i Bordeaux med Denis Dubourdieu, hun har arbejdet hos det kendte vinhus Niepoort i Douro, med Bruce Jack på Flagstone i Stellenbosch i Sydafrika og på Villa Maria i Marlborough i New Zealand.

Samlet har Conceito Vinhos 86 hektar vinmarker, som alle drives økologisk. De er fordelt på 5 parceller, alle beliggende i Teja-dalen, hvor klimaet er en smule køligere end i resten af Douro. De ældste vinstokke på ejendommen er 80 år gamle og blandt husets perler er 2 hektar pre-phylloxera vinstokke, som leverer druer til nogle af husets hvidvine.

De første årgange fra Conceito Vinhos blev udgivet i 2005 og allerede fra starten var det anderledes vine med sjove etiketter … så hendes koncept er unik. Conceito betyder i øvrigt koncept. Hendes logo er en cirkel, som er et moderne og provokerende logo, der jo nærmest er helt ikonisk.

Udover vine og portvine fra husets marker, så har Rita har også i gang i en række nye projekter, bl.a. vil hun nu lave en hvid Conceito Sauvignon Blanc med druer fra New Zealand og et Bordeaux blend fra druer i Stellenbosch samt en Alvarinho fra druer i Minho, Portugal. Med andre ord, en meget innovativ dame.

Vinene

Herhjemme er det Andrup Vin, som importerer alle vinene fra Conceito Vinhos. Jeg har tidligere smagt både rødvine og portvine fra Rita Ferreira Marques og bl.a. fra serien af portvine smagt en Tawny 10 Anos Port samt en 2017 Late Bottles Vinage Port, så derfor var mine forventninger allerede fra start store.

Denne eftermiddag bestod mit smagefelt af disse 9 portvine.

jeg har – as usual – ovenover linket til alle mine beskrivelser og anmeldelser af portvinene.

Konklusion

Jeg kan dog allerede nu godt løfte lidt af sløret … hvor jeg specielt blev imponeret af de to hvide portvine. De smager sgu freaking og fucking fantastisk. Der får du totalt lækre portvine til fornuftige priser.

Generelt er niveauet flot og selvom jeg nok ikke er så meget til Ruby portvinene, så er det alle flotte portvine, men helt i særklasse er nu klart de 2 sidste vine … 20 Anos Tawny Port og 40 Anos Tawny Port, som begge har den smukke, flotte og runde modenhed, som klæder portvinene.

Mest value-for-money får du i 20 Anos Tawny Port, men den dyre 40 Anos Tawny Port har et imponerende ekstra gear, som virkelig bare er to die for, smuk, sart og delikat på den fineste måde. Det er nok én af de bedste portvine, som jeg har smagt … WAUW siger jeg bare.