2018 Fattoria I Veroni, Chianti Rufina Riserva Vigneto Quona, Toscana, Italien

2018 Fattoria I Veroni, Chianti Rufina Riserva Vigneto Quona, Toscana, ItalienAzienda Vitivinicola del Chianti Rùfina I Veroni aka Fattoria I Veroni ligger i Pontassieve i Arno-dalen i Toscana lige overfor kirken San Martino a Quona. Jeg smager nu en 2018 Chianti Rufina Riserva Vigneto Quona fra vinhuset.

Vinhuset er grundlagt tilbage til 1582, men har en historie, der går tilbage til middelalderen, hvor I Veronis vinmarker var en del af Conti Guidi-familiens omfattende feudale godser. Den nuværende vingård Pianottolo er da også bygget på rester af århundrede år gamle bygninger, hvor bl.a. et vagttårn dengang dominerede gården.

Det findes dog ikke længere, men man kan fortsat finde de gamle kældre, som nu anvendes til at lagre vinene og der finder man også de gamle gæringstanke af sten bygget helt tilbage i 1809.

I begyndelse af det 19. århundrede blev ejendommen købt af Modigliani di Rufina familien, som drev stedet i knap 100 år indtil 1895, hvor det blev det købt af Carlo Malesci familien, men imidlertid døde vinproduktionen døde langsomt ud.

Det var først mange år senere i 1990’erne, at der igen kom rigtigt liv i vinproduktionen. Det skete da Lorenzo Mariani og hans mor Laura Malesci efter mange år med en begrænset produktion, besluttede at give gården et nyt liv.

De genopbyggede og restaurerede ejendommen i 1996 og fik samtidig deres ven ønologen Emilio Monechi til at hjælpe dem med at klargøre gården til vinproduktion.

Lorenzo Mariani kommer dog på faderens side af en familie af vinproducenter og er egentlig 4. generation til at lave vin. Hans far havde lavet lidt vin, men Lorenzo var inspireret af vinmagere som Vittorio Frescobaldi of Castello Nipozzano and Francesco Giuntini of Fattoria Selvapiana og besluttede derfor at satse på en større produktion på Fattoria I Veroni med hjælp fra vennen og ønologen Emilio Monechi.

Undervejs har han også haft hjælp af fabelagtige ønologer som fx Andrea Paoletti, der mest er kendt fra Ornellaia i Bolgheri og måske en af Italiens dygtigste ønologer.

I dag er det dog Luca Innocenti, der hjælper med produktionen fra huset med lidt råd engang imellem fra konsulenten Paola De Blasi. Huset har samlet 50 hektar jord, men heraf er 15 hektar vinmarker og 20 hektar olivenlunde. Der drives også i bedste italienske stil et lille agriturismo med udlejning af ferielejligheder.

Her smager vi husets 2018 Chianti Rufina Riserva Vigneto Quona, der er lavet på 100% Sangiovese, der kommer fra en vinmark på 2,79 hektar i 250-280 meters højde tæt ved San Martino a Quona kirken i Chianti Rufina området.

Straks efter høst starter en temperatur kontrolleret gæring med skind i cirka 20 dage, efterfulgt af modning  18 måneder på franske egetræsfade på 5 hektoliter og heraf 50% nye fade. Derefter er vinen lagret yderligere 10 måneder på flasken før frigivelse.

Dejlig duft … masser af Sangiovese karaktertræk med lidt rå champignon, modne kirsebær, hindbær, svesker og friske ribs, violer, noget ædeltræ, ædelgran og blæk. Der er noget bedaget over duften og den virker lidt hengemt, støvet og tør … suppleret med en smule røg samt dybt nede en svag og uundseelig sød note.

Hvor smager den godt … det er lidt som et puslespil, hvor de mange brikkere er samlet i et samlet og smukt billede. Vi er niveauer over de fleste Chianti og selvom vinen har en umiddelbar mørk, kraftig samt intens side, så er det ultra tørt og proppet med tanniner som ind i helvede. Tanninerne sætter sig solidt overalt i munden med et insisterende tørt, pebret og bittert punch, hvor de vræler med en urkraft udelukkende set i Barolo vine.  Man mærker så samtidig i slutfasen et lille varmt alkoholkick, men vinen har da også 15% højoktan … det forstyrrer dog ikke for meget. 92 point.

Forhandles af Sorgenfri Vin, hvor en flaske koster 249 kr., mens prisen er 200 kr. ved køb af 6 flasker og 180 kr. ved køb af 12 flasker.

Vinanmeldelse 5/7