2020 Aux Mages, Ætheria, Californien, USA

2020 Aux Mages, Ætheria, Californien, USAVi fortsatte minsandten med mer’ saft fra Emil Skytte Pedersens Aux Mages projekt og det er nemlig med den vin, der brød lydmuren for Aux Mages i form af vinen Ætheria, som jeg da også har smagt tidligere i årgang 2016 og 2017 … her er det 2020’eren.

Som med de tidligere årgange er vinen lavet på 100% Grenache fra køligt beliggende marker i Santa Ynez Valley i Los Alamos omkring 3 timers kørsel nord for Los Angeles. Markerne dyrkes enten økologisk eller biodynamisk

Alt i produktionen foregår med håndkraft og på gammeldags vis, og således sker høsten selvfølgelig manuelt. Der er ingen smuthuller i kælderen og Ætheria er således blevet afstilket i hånden over 28 timer, fordi det var, hvad vinen havde brug for.

I vinifikationen trampes druerne med de bare fødder og presses på en gammel fransk hydraulisk presse, da Emil mener at det er denne proces, der skaber de største vine i verden. Der er således heller ikke anvendt pumpe under vinifikationen og gæring sker spontant med druernes naturlige gærceller, filtrering foretages ikke og svovl holdes til et absolut minimum, så vidt som muligt.

Vinen er modnet på brugte fade og aftappet med lidt voks på toppen, der – som forrige – er sket håndholdt med en lille gryde over et mobilt blus, selvfølgelig med sort voks.

Det er i glasset transparent, rent og Pinot Noirsk teglfarvet, mens næsen både er burgundisk let med malerspand, æteriske olier, syrlig frugt af rabarber, halvmodne hindbær, ribs og granatæbler, fennikel og lakrids … direkte lige op i dit fjæs. Det suppleret af mælkede noter og luftige grønne elementer … og så denne biodynamiske og landlige kant … shit man bliver i godt humør.

Den er sjovt nok ikke helt så syrlig som den nye Abscirrus, men har som årgangene før samme lette, lyse og småsyrlige tilgang til livet og så med et biodynamisk tvist tilsat en læskende saftig drikkeglæde i stride strømme. Der er stram syrlig frugt med rabarber, halvgrønne jordbær, ribs og med syrlig funkyness. Det er øko-bio grene, svedig bondemand og overjordisk beruselse. Det er svært ikke at blive overstadig, lykkelig og imponeret. 98 point.

Købt hos Bichel Vine til 425 kr.

Vinanmeldelse 6,5/7