Houlberg tester og smager på … Bogen om ærlige vine

Det første, som der slår mig efter at ha’ læst Birgit Pichat og Mads Jensens Bogen om ærlige vine, er ganske enkelt, hvor er der egentlig meget rigtigt i bogen og hvorfor er jeg ikke selv så konsekvent i alle mine egne beslutninger om både mad og vin?

Jeg snakker om den nyudgivne, fine og vinøse bog om økologiske, biodynamiske og naturlige vine, om maden dertil og om ildsjælene bag. Det er sådan set både en kogebog, hvor Birgit Pichat og Mads Jensen samt en række spændende gæstekokke deler opskrifter og parrer dem med ærlige vine, men også en fortælling om nogle af producenterne af vinene.

Men Bogen om ærlige vine er også langt mere end det, for den er også på en ikke fingerpegende, fin måde en opfordring til, at vi i langt højere grad selv begynder at finde ud af, hvad der egentlig er i vores mad og i vores vin … og så vælge rene råvarer. Måske kan der være en sammenhæng mellem dette og vores helbred?

For helt ærligt … har vi – når vi drikker vine – undersøgt, hvordan de sprøjter alle markerne, hvordan de filtrerer eller hvad de bruger af sprøjtemidler, sulfitter eller tilsætningsstoffer? Det er nok de færreste af os, som kan svare ja til det spørgsmål.

Bogen om ærlige vine

Men inden vi lige kigger videre på bogen – og et par af de vine, som bogen anbefaler – så lad os sige se nærmere på de to forfattere Birgit Pichat og Mads Jensen, som i forvejen driver Vores Franske, der er en vinhandel, café, markedsplads og seriøs vinbar, der importerer økologiske, biodynamiske og naturvin fra små økologiske bønder.

De har deres vinbar både i Farum og på Frederiksberg … drevet i partnerskab siden 2020, men Birgit Pichat åbnede allerede Vores Franske i 2011 efter en lang international karriere. Hun har boet i Frankrig i mere end 10 år. Mads Jensen har en fortid som kok og projektleder i reklamebranchen.

De fandt hurtigt ud af, at de skulle skrive en bog, hvor de kunne skrive deres personlige vinhistorier, der er vidt forskellige, men også dele deres passion for den helt ærlige og naturlige vin … og ikke mindst mad med vinen som omdrejningspunkt.

Bogen indeholder masser af vinanbefalinger og skønne frankofile retter, der passer til vinene. Retterne er udviklet af forfatterne selv og deres prominente gæstekokke, bl.a. Jacob Binzer fra D:A:D, den respektere Pontus Elofsson fra Noma, østersmester Jonas Harboe, Lars Juul  fra La Glace, Ana Omazic fra Alchemist, Talia Richard-Carvajal fra Hart Bageri og mange flere.

Man kommer også med på en unik rejse til nogle af de franske vinbønder, der laver nogle af vinene. De fortæller, hvad der driver dem, hvorfor de accepterer mindre udbytter, hvad filosofien er bag deres vine og hvordan de ser på fremtiden.

Jeg elsker sgu Bogen om ærlige vine … dels fordi jeg bare – som et gedigent madøre – bare altid elsker opskrifter på spændende mad, men særligt når maden – som her – primært er valgt ud fra enkelte specifikke vine.

Men oven i hatten er jeg også blevet en smule klogere … måske ikke vildt, for de fleste ved jo godt inderst inde, at konventionel vin lavet med brug af sprøjtegifte, kunstgødning, store landbrugsmaskiner samt smagsstoffer, kunstigt gær og masser af sulfitter, kan være noget skidt.

Men måske har jeg fået en større forståelse for, hvorfor mange af de hypede toprestauranter selv vælger enten økologiske, biodynamiske eller naturvine til deres mad. Det er simpelthen et valg af sunde og naturlige råvarer.  Men nu er det selvfølgelig ikke blot sort og hvidt, for selv mange af de gamle, hæderkronede producenter laver i dag deres vine på stort set ærlig og naturlig vis.

Bogen om ærlige vine har et godt flow mellem info om økologiske, biodynamiske og naturvine, opskrifter, vinanbefalinger, fortællinger fra nogle af producenterne og forfatternes historie. Superfin bog, så Houlberg er absolut begejstret og får omgående lyst til at drikke endnu mere ærlig vin.

Nogle af vinene fra bogen

Mens jeg læste bogen, så drak jeg også 2 af de vine, som befales i bogen, hvor første hvide er fra Jurançon i Sydvestfrankrig aka Sud-Ouest, mens den røde skam er fra Bordeaux.

Det er nemlig disse vine:

Så kan du selvfølgelig spørge, om jeg smagte vinene til de retter, som i bogen netop er anbefalet til de to vine, altså henholdsvis poussin i tør Jurançon med chorizo & gul squash samt terrine af oksehaller med oliven, svampe & pistacie?

Dertil må jeg desværre indrømme, at det ikke er tilfældet … men udelukkende på grund af manglende tid. Til gengæld har jeg noteret mig, at begge vine smager rigtigt godt og begge endda uden at være hverken alt for reduktive eller for funky. De smager sgu bare godt og det er vel også formålet. Beskrivelserne og anmeldelserne på de to vine følger i de kommende indlæg.

Bogen om ærlige vine kan købes hos Vores Franske. Prisen er 249 kr.

Vinanmeldelse 6/7