2008 Johner Estate, Pinot Noir, Wairarapa, New Zealand

2008 Johner Estate, Pinot Noir, Wairarapa, New ZealandOnsdagens næste vin var en gammel kending, nemlig Weingut Karl Heinz Johner som laver vine i Kaiserstuhl i Tyskland samt i New Zealand … her kaldes det bare Johner Estate. Jeg har tidligere her på bloggen skrevet om flere af vinene, bl.a. hans 2008 Pinot Noir Gladstone, hans 2009 Blauer Spätburgunder fra Baden og en 2011 Weisser Burgunder & Chardonnay også fra Baden.

Vingården i Tyskland er grundlagt i 1985, hvor Karl Heinz Johner og konen Irene slog sig ned efter ti år i udlandet. Årsagen til, at det lige blev i Bischoffingen i Kaiserstuhl skyldes, at det var Irenes hjemby, så hvad var mere naturligt end at slå sig ned der? Karl Heinz havde en idé om at lave vine i stil med Borgogne, fulde af magt og alligevel med enestående elegance, og det man ikke er langt fra Framkrig, så gik han i gang. I dag er Johner én af de mest berømte vingårde i Tyskland og Karl Heinz en af de mest respekterede vinmagere.

Johner ejer 17 hektar vinmarker, alle i og omkring Bischoffingen. Vinmarker tilplantet med mange forskellige sorter afhængig af jordbunden og placeringen. Ejer Steinbuck og Enselberg markerne. Johner producere sine druer og vine på en meget professionel måde. Alle Johners vinstokke i Tyskland gror i vulkans jordbund og er over 30 år gamle. Intens optimering af vinplanterne inklusiv reduktion af blade og grøn høst giver druer af høj kvalitet. Til alle røde druesorter benyttes små træfade. Der produceres 80.000 flasker årligt.

I 1998 er Karl Heniz Johner også begyndt at arbejde i Wairarapa regionen i New Zealand. Oprindeligt var det i et partnerskab med tredie partner, men pga. uoverensstemmelse trak Karl Heinz og sønnen sig ud og begyndte igen i 2000 med Johner Estate, baseret på 12 hektar vinmarker i Gladstone sub-regionen i Wairarapa, heraf er de 8 hektar pinot noir, hvilket også fortæller lidt om Johners primære interesse. Første udgivelse var 2002.

I dag passer Karl Heniz Johner primært vingården i New Zealand, mens Patrick Johner driver den tyske del.

På Johner Estate i New Zealand laves der forskellige Pinot Noir, og denne Pinot Noir Wairarapa er Johners entry level Pinot Noir fra New Zealand, mens Pinot Noir Gladstone er storesøsteren.

Duftmæssigt er vinen dejlig animalsk … nærmest hestestald eller kostald, og derudover er der hindbær, mere sødme end sidste vin, hvilket passer meget godt med New Zealand (jeg gættede da også både land og drue) samt sluttelig lidt svag kanel. Smagen lidt i samme boldgade, fin, blød, hindbær, blide syre og en smule mere rund end den tyske. Slutter af med svage grønne noter. Skøn vin … knap så intens som jeg husker Johners Gladstone.

Forhandles hos Vinbutikken.dk, hvor prisen pt. er 80,10 kr., og det er en god pris for en skøn vin.

Vinanmeldelse 4,5/7 

Skriv et svar