1999 Bodegas Bordalás Garcia, Gueta-Lupia, Priorat, Spanien

1999 Bodegas Bordalás Garcia, Gueta-Lupia, Priorat, SpanienEndnu en vin fra onsdag, en 1999 Bodegas Bordalás Garcia, Gueta-Lupia. Vinhuset hedder normalt bare Bodegas B.G., men disse initialer står altså for Bordalás Garcia og dækker over ægteparret Rafael Bordalás Martinez og Encarnacion Sanchez Garcia, som omkring 1969-1970 grundlagde vingården ved opkøb og tilplantning af gamle, forfaldne vinmarker.

Ægteparret solgte dog alene deres druer til det lokale kooperativ, som videresolgte druemosten i ” Bocois”, store 500-1.000 liters egefade, til kooperativets medlemmer eller andre, som bare satte pris på god vin. Det var først i 1997, at Bodegas Bordalás Garcia reelt opstår, da ægteparrets to sønner Arturo og Rafael Bordalás Garcia foreslår at oprette deres egen vingård og begynde at lave egne vine.

Begge brødre havde forinden studeret ønologi og vindyrkning, og havde også arbejdet på vingårde rundt om i Spanien og andre lande.

Vingården ligger ved byen Gratallops i Priorat, hvor familien har 15 hektar i det vilde, men naturskønne bjerglandskab, som Priorat udgøres af. Sammen med deres forældre laver Arturo og Rafael Bordalás Garcia alt arbejdet i markerne, som for de flestes vedkommende er så utilgængelige og stejle at der kun arbejdes med håndkraft. Ligeledes er det kun disse fire personer der høster.

De 15 hektar vinmarker er fordelt på 7 marker beliggende forskellige steder rundt om byen Gratallops, nemlig Los Bebos, La Capella, El Llop, El Molí, El Olivar, Mas d’en Piqué samt Mas d’en Claret. De ældste vinstokke er omkring 90-100 år, og på grund af den til vindyrkning helt specielle topografi sammenholdt med jordbundsforholdene, er udbyttet relativt lavt.

De lokale blå druer er Garnacha Tinta (Grenache) og Cariñena (Carignan). Især omkring Gratallops er det Cabernet, Syrah, Pinot Noir, Garnacha og Cariñena. Herudover dyrker de også Garnacha Blanca, Viura og Macabeu. De tre sidstnævnte druesorter anvendes til deres helt vidunderlige hvidvin, som de desværre kun laver 1.000 flasker af om året. Den årlige produktion hos brødrene Bordalás Garcia er 10-12.000 flasker fordelt på tre vine, hvidvinen El Si Del Molí samt rød- og andenvinen Fra Fort samt denne topvin Gueta-Lupia.

Gueta-Lupia er lavet af 55% Grenache, 35% Carignan, 5% Merlot og 5% Cabernet Sauvignon … og fra nogle af de ældste vinstokke på gården. Vinen lagrer på 225 liter franske og amerikanske egetræsfade i 14-16 måneder. Der laves beskedne 5.000 flasker af vinen årligt. Denne 1999 er således også én af de første årgange fra gården, hvilket jo er lidt sjovt.

Duftmæssigt mærkes alderen med det samme. I næsen er vin lidt oxyderet, der er lidt indelukket kælder og generelt er duften lidt “way off”, men smagen overrasker helt vildt, for vinen er frugtrig, der er et stærk tanninbid, men også en dejlig blidhed og blødhed. Meget flot, og dejlig frugtdrevet smag. Godt valg.

Bodegas Bordalás Garcia forhandles hos Compagniet, som ligger i Solrød. Prisen for denne vin (i en årgang 2002) er 160 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7 

Skriv et svar