2017 Pradorey, El Buen Alfarero, Ribera del Duero, Spanien

2017 Pradorey, El Buen Alfarero, Ribera del Duero, SpanienSilvia Pascual Cámara havde fortalt, at jeg i smagerækken nu skulle smage denne topvin fra Pradorey …. den smukke og ikoniske El Buen Alfarero i årgang 2017, der kommer i en supersmuk, buet flaske med en lille kæk mærkat af tyk læder.

Silvia fortalte, at hun synes jeg skulle smage vinen før husets Crianza, Reserva og lagrede vine, selvom det endda er deres  topvin, men det skyldes, at El Buen Alfarero er en ung vin med en frisk frugt. Og Houlberg gør jo, som kvinderne siger.

El Buen Alfarero er lavet på 95% Tempranillo og 5% Albillo druer, der kommer fra plot 114 på Hoyo Dornajo marken. El Buen Alfarero betyder den gode keramiker, hvilket skyldes, at vinen er unik, som et stykke lerhåndværk lavet af den dygtigste keramiker.

Den er også meget ulig og atypisk de fleste Ribera del Duero vine, for efter endt fermentering – som er sket spontant uden afstilkning i 1.200 liters tinajas aka lerkrukker – er vinen også lagret 7 måneder i store lertøjskrukker. Vinen er kun lavet i 1.614 eksemplarer, der kommer i individuelle, håndnummererede trækasser.

Shit det dufter godt … intens, mørk og alligevel frisk frugt med en kraft, der kommer helt fra bunden af en dyb brønd, brombær, vilde skovbær, masser af blæk, jod og en vild, mørk lethed suppleret med lidt mentol, grønne urter, spændstighed, tør engelsk lakrids, fed og balsamisk drillende syre og jeg bilder mig ind, at jeg faktisk også kan dufte lidt ler … samlet absolut en anderledes Ribera del Duero.

Det gælder også smagsmæssigt, for i munden er det tæt, intens og komprimeret frugt … vildt stor smag med bitter tørhed, brombær og tranebær, umodne jordbær og saftige kirsebær. Den har virkelig vild massiv urkraft, tonsvis af frugt, knastørre og smagsfulde tanniner og hænger bare SÅ lang tid i munden. Det er en vild vin, så dermed er Houlberg glad og giver 6 store tomler med pil op.

Vinene fra Pradorey forhandles af Holte Vinlager, men denne kan ikke ses af sortimentet. På vingården koster vinen 120€ … hvilket svarer til 894 kr.

Vinanmeldelse 6/7