2019 Bodegas Aalto, Aalto, Ribera del Duero, Spanien

2019 Bodegas Aalto, Aalto, Ribera del Duero, SpanienVi skulle skam også smage gode, gamle Aalto i årgang 2019 … den legendariske Ribera del Duero kending. Vi er selvfølgelig hos Bodegas Aalto, der ligger vest for Quintanilla de Arriba tæt på legendariske Bodgas Vega Sicilia.

Og Bodegas Aalto er netop grundlagt af Mariano Garcias, der tidligere var vinmager på Vega Sicilia igennem mange år. Han grundlagde i 1998 nemlig Bodegas Aalto sammen med Javier Zaccagnini, der selv tidligere var direktør for Ribera del Dueros eksportråd og havde fået idéen om at skabe en af verdens største vine baseret på et unikke mikroklima i Ribera del Dueros.

Navnet Aalto udtrykker ganske enkelt essensen af de to grundlæggeres ønske om at skabe en af verdens største vine. Alto betyder høj på spansk. Aalto skal udtrykke noget endnu højere.

I dag har Bodegas Aalto opnået kultstatus blandt vininteresserede, hvilket skyldes Aaltos kvalitet, understøttet af pæne internationale anmeldelser og udmærkelser.

We wanted to unleash the full potential of Ribera del Duero, som Javier sagde. Resultatet kunne man smage allerede i Bodegas Aaltos anden årgang, hvor de lavede Spaniens højst ratede vin nogensinde på daværende tidspunkt.

Nogle år senere – i 2006 – blev ejerkredsen af Bodegas Alta udvidet med Masaveu og Nozaleda familierne, som begge også ejer vinerier i andre områder i Spanien og det betød en større stabilitet i hele projektet og investering i et moderne state of the art vineri.

Det er bygget efter Mariano Garcias nøje specifikation og er tegnet af samme arkitekt, som lavede Alvaro Palacios vineri i Priorat, så det er et af verdens mest avancerede byggerier af sin slags og er primært bygget under jorden efter gravity fed princippet.

Det vil sige, at vinen udelukkende flyttes rundt ved hjælp af tyngdekraften. I vineriet, som rækker fem etager ned, er der året rundt en konstant kølig temperatur.

I dag ejer bodegaen selv 32 hektar marker ud af de 130 hektar, som de har adgang til … og spredt på ikke mindre end 200 forskellige parceller omkring 9 byer. Nogle af markerne har gamle vinstokke, mens andre er fortsat har unge stokke, som med tiden vil kunne levere frugt til produktionen.

På Bodegas Aalto laves der to vine, som fremstilles på Tempranillo-druen. Den ene er denne Aalto og den anden PS – forkortelse for Pagos Seleccionados – som betyder udvalgte marker. Men senest har de faktisk også lavet en hvidvin … Blanco de Parcela, men mærkelig nok ikke på Albillo, men på Verdejo druen.

Samtlige vine fra Bodegas Aalto er siden vingårdens fødsel i 1999 blevet belønnet med 91 point eller derover af Robert Parker. Denne enestående rekord kan end ikke Vega Sicilia tangere.

Aalto er lavet på 100% Tinto Fino aka Tempranillo fra 40-80 år gamle vinstokke fra marker ved alle de 9 forskellige byer i området. Efter endt vinificering er vinen lagret 18 måneder … og på husets hjemmeside står der en blanding af nye og brugte egefade fra både Frankrig og USA, men det forlyder, at Mariano Garcias nu slet ikke anvender amerikanske fade og kun brugte fade for at mindske fadpræget.

Det kan bestemt duftes, at fadpræget med bl.a. nye og amerikanske fade er reduceret, for vinen har først i grønne noter, men for pokker en god balance af tyk, mørk frugt og dyb intensitet. Der er en lækker frugt med brombær, blåbær og sorte kirsebær suppleret med en tør engelsk lakrids, våd, flæsket aroma med mejeri, røget bacon, sødme, lette blomster og flot luftighed.

Som sidst har vinen et ekstra gear i automatgearkassen, for vinen nærmest smelter i munden, så smooth og fin med en sand urkraft og en frugt med andefond, engelsk lakrids, solbær, blåbær … virkelig tør og smager monstergodt. Igen er der tanniner, som umærkeligt sniger sig ind i din mund og sætter sig, ryster dine kindben, så du bliver glad.

Forhandles bl.a. af Uhrskov Vine, hvor en flaske koster 349 kr.

Vinanmeldelse 6/7