2020 Nunzio Ghiraldi, Lugana il Gruccione, Lombardiet, Italien

2020 Nunzio Ghiraldi, Lugana Il Gruccione, Lombardiet, ItalienAzienda Agricola Nunzio Ghiraldi ligger sydøst for Lugana di Sirmione i Lombardiet og det er derfra, at denne 2020 Lugana il Gruccione kommer.

Vinhuset er grundlagt i 1953, hvor ingeniøren Nunzio Ghiraldi fra Cremona i Sirmione købte en gammel ejendom Sant’Onorata, hvor stuehuset går helt tilbage til omkring år 700.

Selvom Nunzioikke var særlig interesseret i vinavl, så synes han alligevel, at det var mest rigtigt at tilplante markerne med Trebbiano di Lugana. Han solgte så blot sine druer til en berømt vingård i Lugana og kunne se, hvordan de så fik lækre vine ud af druerne.

Det var først, da hans barnebarn – det også hedder Nunzio Ghiraldi og altså 3. generation – overtog driften, at det ændrede sig.

Nunzio Ghiraldi Junior var egentlig i gang med at læse til advokat, men da han var færdiguddannet i 1995, så overtog han fra sin far så driften af familiens vingård og besluttede at starte produktion … og lige siden har vin været hans liv.

Nunzio Ghiraldi har 20 hektar vinmarker med Trebbiano di Lugana aka Turbiana og vinstokkene er i dag mellem 15 og 60 år gamle, men Nunzio har også købt yderligere en ejendom … en landbrugsejendom fra 1600-tallet samt 15 hektar vinmarker også med Turbiana druer.

Ejendommen er i dag ombygget, således Nunzio nu producerer alle vinene der, mens Sant’Onorata – som før husene vineriet – fortsat er familiens bolig.

Der laves kun Lugana vin hos Nunzio Ghiraldi, fordelt på 3 forskellige vine, hvor denne Lugana il Gruccione er huset basisvin, der er udelukkende er lavet på rustfrie ståltanke og også lagret på samme en periode indtil aftapning på flaske.

Det er en Lugana vin med en næse, som viser en frisk og grøn vin, hvor der er fersken, melon, honningmelon, lemon og syltet citron, ristede mandler og en lidt stenet mineralitet.

Smagsmæssigt er der en god syre, men samtidig en fyldigere krop, hvorved vinen virker lettere olieret med en ret god og pirrende smag med masser af lemon og slutter med en saltet mineralitet samt let sødme. En rigtig fin basis Lugana vin.

Ikke fundet en forhandler herhjemme, men i Italien koster en flaske 11€ … svarende til 82 kr.

Vinanmeldelse 5/7