2020 Montonale, Lugana Montunal, Lombariet, Italien

2020 Montonale, Lugana Montunal, Lombariet, ItalienAzienda Agricola Montonale ligger ved den lille by Montonale ved Brescia nær Desenzano del Garda i Lombardiet og derfra smagte jeg deres 2020 Lugana Montunal.

Vingården stammer tilbage fra starten af det 20. århundrede, da Francesco Girelli grundlagde huset med beskedne 2 hektar og producerede vin.

Sønnen Aldo fortsat i faderens fodspor og købte endda flere marker. Hans søn Luciano fulgte efter og udvidede endda markant ved at købe 60 hektar vinmarker mere fra den adelige Bertani familie, men senere familie stridigheder om arv gjorde dog, at vinhuset fik problemer og måtte lukke med sin sidste høst blev 1998.

Imidlertid fik Luciano 2 år senere et par hektar vinmarker fra en onkel, hvilket blev grundlaget for en genrejsning af vingården og i 2002 kunne de frigive de første vine. I dag drives vingården så af Lucianos 3 sønner Roberto, Claudio samt Valentino Girelli.

De har også ændret navnet på vingården til efter navnet på den landsby hvor gården ligger.  Der har brødrene i dag samlet 30 hektar vinmarker og i 2012 byggede de også et nyt vineri, hvor alle vinene nu produceres.

Denne Lugana Montunal er husets basis Lugana vin, hvor Turbiana druerne først afkøles inden presningen, som sker i en presse uden ilt for at  undgå oxidering. Der anvendes kun den fritløbende saft efter et let tryk og så har vinen gæret  10 dage i rustfrie ståltanke og er så derefter lagret sur lie i 6 månederne i tankene.

Der er duftmæssigt godt med tyngde og fedme i denne vin … varm  med røget og grillet grape, papkasser, lidt spidskommen, banan og andre tropiske frugter, men samlet en lidt sjov aroma.

Smagen er ligeledes kraftig, lidt stærk og meget krydret, opulent, men har samtidig også denne typiske salte mineralitet. Imidlertid er den ikke helt så elegant.

Forhandles af a vinstouw, hvor en flaske koster 149 kr.

Vinanmeldelse 4/7