2018 Weingut Mathias Gaul, Pinot Gris St. Stephan, Pfalz, Tyskland

2018 Weingut Mathias Gaul, Pinot Gris St. Stephan, Pfalz, TysklandWeingut Matthias Gaul har vi før smagt vin fra … ja ham vingutten, der bor på Weinstraße 10 i Grünstadt-Asselheim i Pfalz. Nu smager jeg atter en vin fra Matthias … hans vilde 2018 Pinot Gris St. Stephan.

Weingut Matthias Gaul er et af de store talententer i Tyskland. Vinbladet Vinum kaldte ham i november 2017 for the King of Pinot. Det skyldes bl.a. at han i i 2017 vandt en pris for bedste rødvin. Vinguiden Eichelmann har også bemærket den unge vinmager og kaldt Matthias Gaul for Aufsteiger des Jahres, så der er pæn bevågenhed omkring vinhuset.

Matthias Gaul har siden han var 8 år gammel vidst, at han ville være vinproducent og han overtog – efter endt vinmæssig uddannelse og praktikophold i flere lande – familiens vingård tilbage i 1996. Og siden overtagelse har han udvidet vingården til i dag samlet 24 hektar vinmarker og fået tonsvis af roser for sine vine.

Jordbunden i vinmarkerne er hovedsageligt kalket ler  og markarbejdet foregår i hånden og Matthias Gaul siger selv Wir lassen unseren Trauben Zeit … vi giver vores druer tid for at få det bedste potentiale til vinene.

Pinot Noir og Riesling er meget passende kongen og dronningen hos Gaul, men der dyrkes en lang række druesorter og laves et væld af forskellige vine, bl.a. laver han en Cabernet Franc, som også er rost af vinpressen. Derudover eksperimenterer den unge vinmager også en del … dyrker fx også Tempranillo.

Vinene er nærmest opdelt af VDP inddelingen med Basisweine, Ortsweine og Lagenweine. Derudover laver Matthias også masse sjove cuvéer og lidt sekt. Her er det nærmest en orange Lagenwein lavet på 100% Pinot Gris druer fra marken Asselheimer St. Stephan, der er en stenet kalkstensholdig mark med mange små kalksten på overfladen og en sydlig orientering.

Undervejs er der sket grøn høst, som udbyttet er beskedent, men koncentreret, hvilket forstærkes af en sent høst ved fuld modenhed. Efter den manuelle høst har druerne gennemgået en maceration i 36 timer inden spontangæring i barriques.

Vinen har efter alkoholiske gæring gennemgået malolaktisk gæring og lagret videre sur lie på de burgundiske barriques i godt et år med batonnage aka omrøring af gæren hver 4. uge.

Åhhhhhhh for en duft, men inden den rammer dine næsebor med fremadstormende intensitet, så bliver du først overrasket af vinens farve, der er helt let orange efter macerationen med drueskallerne. Så sættes en sand vellugt og fragrans extraordinaire i gang med både masser af fadnoter, vanilje, lakridskonfekt, søde kirsebær og saftige ferskner, appelsinsyltetøj, abrikos, fudge og karamel, altheabolsjer samt lidt honning. Svulstig og sexet.

I munden er svulstigheden tøjlet en anelse, for vinen har en virkelig frisk syre … sådan en lille indkapslet syre med lemon, grillet citron og syrlige og sure æbler samt appelsin med alt det svulstige og fyldige udenom. Vinen får dermed en stor saftighed, masser af ooouuuzz vibrerende frugtrigdom. Det er ikke mainstream Pinot Gris, men eksplosiv, ekspressiv og antidepressiv, for man bliver glad i låget samt ellevild. 6 kæmpe houlbergske tomler med pil op.

Forhandles af Bichel Vine, hvor en flaske koster 375 kr., mens prisen er 299,90 kr. ved køb af 2 flasker.

Vinanmeldelse 6/7