2019 La Bollina, Armason Monferrato Bianco, Piemonte, Italien

2019 La Bollina, Armason Monferrato Bianco, Piemonte, ItalienDer er noget totalt hyggeligt over vinene fra La Bollona i de små buttede flasker, men tag endelig ikke fejl, for indholdet er ret fantastisk, hvilket denne lille hvidvin Armason Monferrato Bianco også tydelig beviser.

Societa’ Agricola La Bollina ligger ved den lille by Serravalle Scrivia, hvilket er et pænt stykke fra det centrale Piemonte og vel omkring 60 kilometer øst for Alba og dermed beliggende i den østligste del af Piemonte. Ja faktisk er Serravalle Scrivia mest kendt for det største outlet center i Europa kaldet McArthur Glen Serravalle Outlet med over 80 butikker.

Men heldigvis laves der faktisk også vin i byen, nemlig under appellationen Gavi … navngivet efter middelalderbyen Gavi, som ligger blot 10 kilometer fra Societa’ Agricola La Bollina.

Vinhuset holder til i en flot, gammel og historisk ejendom, som tidligere var residens for markisen Figari af Genova. Men siden 2008 har ejendommen været ejet af Marco Roveda … eller rettere hans selskab Praga Holding. Marco købte den gamle ejendom fra Gruppo Berlucchi ejet af familien Ziliani og besluttede sig for at lave vin.

Til ejendommen hører nemlig 120 hektar jord, hvoraf 25 hektar er vinmarker. Ja derudover omfatter driften af ejendommen såmænd også et 4 stjernet luksushotel, en stor restaurant, et kongrescenter … samt en 18 hullers golfbane, som ligger idyllisk og snor sig mellem husets vinmarker.

Ved overtagelsen allierede Marco Roveda sig med vinmagerne Mario Ercolino og Andrea Bernardini, og lige siden har Societa’ Agricola La Bollina produceret rigtig gode vine, som bl.a. scores op til 96 point og får rosende ord fra bl.a. allestedsværende Luca Maroni. Den samlede produktion ligger i dag på omkring 120.000 flasker årligt.

Der produceres 9 forskellige vine på La Bollina, herunder altså også denne Armason Monferrato Bianco, der er lavet på ren Chardonnay, som er håndhøstet løbende fra slutningen af august til starten af september.

Gæringen er sket delvist i rustfri ståltanke og barriques. Lagringen er også sket i ståltanke og i barriques sur lie – altså med gærresterne i én periode … hvor lang tid fremgår dog ikke.

Lækker, fed og ganske parfumeret duft, sommerblomstermark, camilleblomster, hvide liljer, tropiske frugter, fersken, ananas, pærer, cantaloupemelon, lidt vanilje, brunet smør og søde krydderier.

Smagen har sådan en lidt mørk og sødkrydret note, masser af fersken, abrikos, fedme, komfortabel tykhed, svag grapebitterhed, lemon og egentlig aromatisk, frisk og buldrer frem. Vi ligger sådan lige mellem 4,5 og 5 tomler … nok mest 5.

Forhandles af Andrup Vin, hvor en flaske koster 119,95 kr., mens prisen ved køb af 6 flasker er 99 kr.

Vinanmeldelse 5/7