2013 Rocca di Castagnoli, Pratola Merlot, Toscana, Italien

2013 Rocca di Castagnoli, Pratola Merlot, Toscana, ItalienTilbage i januar smagte jeg en fin, fortryllende 2017 Chianti Classico fra Rocca di Castagnoli syd for Gaiole in Chianti. Nu smager jeg atter en vin fra det gamle, historiske vinhus, nemlig denne Merlot baserede vin Pratola årgang 2013.

Pratola Merlot er lavet på 100% Merlot fra den 4 hektar store enkeltmark Vigneto Pratola, der ligger i 400 meters højde og har 20 år gamle Merlot vinstokke.

Vinen har gennemgået maceration og gæring i rustfrie ståltanke ved 28 grader over 10-12 dage, hvorefter den malolaktiske gæring også er sket i tankene. Herefter er vinen lagret 18 måneder på barriques efterfulgt af 6 måneder i ståltanke samt 1 år på flaske inden endelig frigivelse. Der laves årligt 7.000 flasker af denne vin.

BUM … sikken megen frugt … både solbærlikør og -marmelade, Kijafa Kirsebærvin, syltede blommer, en nærmest overgæret samt dyb frugt suppleret med solbærblade, estragon, mynte, bagepulver,  allspice, brunkagedej, kanel, kaffe, sød tobak og alt sammen meget intens. Det er nærmest som en magiterning med syrlig, sød og småbitter frugt.

Smagsmæssigt er der ikke tale om en overfed tækkelig Merlot, for vinen har en fabelagtig syre, som spiller i takt med syrlige kirsebær med lidt bitterhed, tranebær, rabarber og lidt spicy peber. Hvis du ikke var vågen, så får denne vin dig op på tæerne. Det suppleres med lidt appelsin, tør jord og småsaftige tanniner. Frugten er eksplosiv og frisk … og friskheden samt de fintsure kirsebær er virkelig vinens allerstørste våben. Flot, så 5 tomler med stor pil op.

Forhandles af Vinmonopolet, hvor en flaske koster 275 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 5/7