2012 Jean Gagnerot, Pommard 1er Cru Clos Commaraine, Bourgogne, Frankrig

2012 Jean Gagnerot, Pommard 1er Cru Clos Commeraine, Bourgogne, FrankrigNæste vin fra vinkælderen i det gamle Maison Corton-Andre er denne Pommard 1er Cru Clos Commaraine, som jeg faktisk skal smage i to årgange og jeg starter med 2012’eren.

Vi er nu i Pommard … som jo  ligger i selve Côte d’Or mellem Beaune i nord og Volnay i syd. Her ligger de fleste marker på bakkeskråninger, der er øst og syd-østvendte. Der laves kun rødvine i Pommard og der er ingen Grand Cru marker, men der er til gengæld 28 Premier Cru marker, hvor Clos de la Commaraine er én af disse.

Pommard er et område, hvor vinene er faste og blandt de mest tanninrige og robuste i Bourgogne, men de bliver behageligt blødere med alderen. Vinene fra Pommard vine betegnes som det maskuline modstykke til de mere feminine vine fra nabokommunen Volnay.

Selve Clos de la Commaraine 1er Cru marken ligger også næsten op til bygrænsen mod Volnay, hvor en leverer kompleks, kraftig vin, der kan lagres i årtier. Og den blev endda særlig berømt, da præsidenten  Thomas Jefferson under et besøg bestilte 126 flasker vin fra marken med hjem til eget forbrug. Så marken er en præsident værdig.

Druerne er høstet nænsomt i de tidlige morgentimer, før de fragtes til vineriet. Her foregår vinifikationen efter traditionelle metoder og med moderne udstyr. Processen starter i termoregulerede rustfrie ståltanke i 21 dage, hvor en koldmaceration ved 8 grader holdes.

Der gøres brug af lang gæring med pigeage og remontage og til sidst når gæringen helt op på 30 grader. Efter endt fermentering er vinen så lagret 12 måneder på franske egefade, hvoraf 40% er nye fade.

Der er noget Dr. Jekyll og Mr. Hyde over vinen, som i glasset er lys, transparent teglfarvet med en let, elegant samt småbrunlig nuance, mens den duftmæssigt viser sine maskuline og småanimalske biceps frem, men på en lidt lys og yndig facon. Dertil kommer først lidt lyse, flæskede samt småmælkede noter, jordbær og vilde skovbær, vilde parfumerede og smørduftende blomstermarker, en snert af lidt engelsk lakrids, peber, tobak og våde fade.

I munden mærkes det også, at frugten er en snas mørkere end ved de foregående vine, men det er stadigvæk med en syrlig og dyb kant, masser af tørre tanniner, stram og fyrig frugt og vinen viser absolut ingen tegn på alder. Alt er spillevende og skriger gem mig nogle år i kælderen, men det gør jeg ingenlunde, for det smager fremragende allerede nu. Og med lidt luft og varme i glasset, så får vinen også mere sammenhængskraft, sødme og venlighed med i forestillingen.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 565 kr., mens vinen i øjeblikket er på tilbud til 319,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6/7