Mr Rubys online vinsmagning med Lewis Schmitt fra Weingut J. Neus

Vinmageren Lewis Schmitt havde i den gamle smukke vingård på Bahnhofstraße i Ingelheim i fredags sat sig godt tilrette lige under billedet af husets grundlægger Josef Neus Senior og hans böse samt strenge åsyn. Anledning var, at han sammen med Mr Ruby var klar til en online vinsmagning … og derfor havde jeg gjort det samme, altså gjort mig klar under fruens lige så strenge opsyn.

Gud ved hvilke tanker, der ville gå igennem hovedet på den gamle grundlægger, hvis han havde været vidne til husets udvikling frem til i dag … endsige, at der i de flotte gamle lokaler i vinhuset nu skulle holdes en vinsmagning for en flok vinnørder i Danmark via en underlig elektronisk kasse uden andre tilstede i lokalet.

Da COVID-19 fortsat holder verdenen i et stramt greb, så havde Mr Ruby sammen med Lewis planlagt denne online smagning, som man kunne få adgang til ved køb af et et lille smagesæt med J. Neus’ nye 2019 Chardonnay samt de to Spätburgunder Großes Gewächs topvine fra markerne Horn og Pares i årgang 2018 og 2016.

Dermed var jeres flittige houlbergske  vinblogger atter parat til endnu en hyggelig aften alene på kontoret, men sammen med gode mennesker med samme interesse og jeg spottede hurtigt ved login på Zoom bl.a. baroloelskeren Jesper, som tidligere har deltaget i smagninger hos Mr Ruby.

Weingut J. Neus

Lad os starte med at kigge nærmere på Weingut J. Neus, der er ligger i det nordlige Rheinhessen i byen Ingelheim og det er næsten lige på grænsen til Rheingau tæt på det som Lewis Schmitt kaldte das Rhein-Knie … Rhinens knæ … stykket fra Assmannshausen mod vest og Wiesbaden mod øst.

Weingut J. Neus blev grundlagt i 1881 af Josef Neus Senior, der besluttede sig for at lave vin i det smukke, gamle by Ingelheim, der også passende kaldes for der Rotweinstadt … rødvinsbyen.

Josef Neus Senior kom selv fra Mosel, hvor han også havde produceret vin, men ønskede at lave rødvine og hvor var så mere oplagt end i Ingelheim, der allerede var kendt for sine rødvine. Så der slog han sig ned og stod for opførelsen af den smukke ejendom i det, som dengang var noget af det førende indenfor arkitekturen.

Han byggede også en rum til at presse vinene, et smagerum og så selvfølgelig en stor hvælvet kælder, hvor han kunne placeret nogle af de gamle egefade, som han medbragte fra Mosel. De har dengang de største egefade i hele Rheinhessen. I dag kan man i vinkælderen fortsat finde store, gamle 1.000 liter egefade, som kan dateres tilbage til perioden mellem 1893 og 1897.

Og Neus fik succes med sit forehavende … vinhuset blev kendt for sine røde vine over hele verdenen. Det skyldes bl.a. en speciel Pinot Noir klon, som fortsat i dag kendes som Neus klonen. Efter Selection Massale systemet, hvor han løbende tog stiklinger fra de planter, som performede bedst, så fremavlere han sin egen klon med de egenskaber han efterspurgte.

I dag anvender Weingut J. Neus fortsat Neus klonen på deres vinmarker og vinstokkene med den klon er kronjuvelerne i husets markbesiddelser … specielt på topmarkerne Horn og Pares.

Imidlertid var Weingut J. Neus tæt på at ophøre i 2012, hvor enearvingen Ulrich Burchards var blevet lidt træt og ikke længere ønskede at drive vingården. Derfor blev ejendommen sat til salg og det så længe ud til,. at den skulle ende som et lejlighedskompleks med en tilhørende parkeringskælder.

Men så grueligt galt gik det dog ikke, for i sidste sekund blev Weingut J. Neus reddet, da rigmanden Christian Schmitz, der til daglig driver et stort transport-firma i Mainz, købte vinhuset. Han ønskede heldigvis at drive vingården videre med det formål for øje at føre vingården tilbage til sin storhedstid og igen lave Tysklands bedste rødvine.

Til at opnå det mål, så har Christian Schmitz hyret et team til at producere vinene, og det er unge 30-årige vinmager Lewis Schmitt samt kældermesteren Toni Frank, der skal give vinhuset sin gamle glans tilbage … og det er de godt i gang med.

Lewis Schmitt stammer selv fra Ahr, hvor hans forældre har en mindre vingård. Han har taget en bacheloruddannelse på Hochschule Geisenheim i internationale vinstudier.

Samlet har vinhuset 12 hektar vinmarker, der ligger spredt på området to skråninger, nemlig Mainzer Berg og Westerberg. Det er på Mainzer Berg, at huset dyrker deres Spätburgunder Neus kloner, hvor de bedste marker jo er de to Große Lage marker Horn og Pares, men Westerberg skråningen er lidt køligere, så der har de deres hvide sorter som fx Chardonnay, Silvaner, Weißburgunder og Riesling vinstokke.

På kortene nedenunder kan du se,  hvordan markerne ligger lige øst for Ingelheim og faktisk ligger Neus’ parcel på Horn marken, der i alt er på 21 hektar, næsten helt nede ved byen, mens deres 3,5 hektar store parcel på Pares, som samlet kun er knap 9 hektar, ligger længere oppe og dermed lidt køligere end Horn.

Nedenunder kan man faktisk se Neus’ parcel helt inden ved byen … totalt pædagogisk vist med en rød pil:-)

Men inde i byen ligger der faktisk også to helt små parceller … Ingelheimer Sonnenberg, som tidligere tilhørte vinhuset, men i dag ejes af en nabo. Dem vil de gerne ha’ tilbage, men det er desværre ikke lykkes endnu.

På husets marker dyrkes primært Spätburgunder, men også lidt St. Laurent og Frühburgunder samt en smule grønne druer, fx Riesling, Silvaner, Weißburgunder  og Chardonnay. Vingården er medlem af VDP, så vinene er opdelt helt klassisk i Gutswein, Ortswein samt Große Lage. Alle marker dyrkes økologisk.

Vinene gæres spontant i vinkælderen og tappes i flere tilfælde helt uden filtrering. Hos J. Neus forsøges vinene lavet så naturligt som muligt … og de har deres helt egen stil, sit helt eget særpræg, som nok i særdelshed skal tilskrives gamle Josef Neus Senior og hans forædlingsarbejde med Neus klonen i vinmarkerne.

Ingelheim og Spätburgunder

Ingelheim am Rhein er en oldgammel by med lidt over 35.000 indbyggere. Den er formentlig grundlagt helt tilbage i den frankiske tid, hvilket vil sige i det 5. eller 6. århundrede. Men byen er nok mest kendt for kejseren Karl den Store, som ejede gigantiske landområder i perioden 768-814 og opførte et palads på stedet … Kaiserpfalz, der i dag er en turistattraktion i byen.

Karl den Stores søn Ludvig den Fromme døde i også nærheden af Ingelheim i 840 og der er skam også en forbindelse til Danmark, idet den danske konge Harald Klak i 826 blev døbt i Ingelheim, som han besøgte sammen med sin dronning og munken Ansgar, der senere blev kendt som Nordens apostel.

Ingelheimer Kaiserpfalz blev efter opførelsen udvidet flere gange siden, bl.a. med Pfalzkirche i det 10. århundrede og en ydre forsvars mur i det 12. århundrede. Ja faktisk tjente paladset som base for både kejsere og konger indtil det 11. århundrede.

Forsvarsmuren finder man levn af flere steder i dag, og den giver et meget godt billede af, at Kejserens palads med tiden udviklede sig til et helt samfund. Men hvordan passer det ind i historien om vin? Jo for den gode kejser Karl Den Store var ikke til hvidvin … han ville have rødvin.

Derfor blev fik kejseren plantet hans elskede Pinot Noir stokke rundt om paladset  … og lige siden har byen været specielt kendt for vine på netop Pinot Noir aka Spätburgunder. Selv i dårlige tider har man fastholdt produktionen med kongedruen … eller her skulle vi måske nærmere sige kejserdruen.

Men derudover skulle byen Ingelheim være et besøg værd med selvfølgelig resterne af Ingelheimer Kaiserpfalz med det tilhørende museum, men også tårnet Bismarckturm, en charmerende bymidte og selvfølgelig masser af vinproducenter … fx det gamle Schloss Westerhaus, der er grundlagt næsten på samme tid som Neus.

Online smagningen og aftenens vine

Webinaret startede med, at Mr Ruby bød velkommen og lavede en kort indflyvning til vinhuset … hvorefter Lewis Schmitt tog over på en lidt hakket og dårlig forbindelse, men vi kunne høre ham uden problemer, så alles war gut eller endda sehr gut.

For vi skulle samtidig igennem 3 vine fra Weingut J. Neus og som nævnt tidligere, var det nemlig disse:

Lewis fortalte først lidt om Weingut J. Neus’ historie, om den specielle Neus-klon, der er hjertet i vinhuset og om husets marker med speciel fokus på Horn og Pares. Han fortalte også om selve vineriet. hvor al vinen i produktionen alene flyttes ved hjælp af tyngdekraften, altså helt uden brug af pumper.

Undervejs kommenterede han også aftenens vine, men dem kan du læse mere om i de kommende anmeldelser, som jeg selvfølgelig også linker til ovenover i takt med, at de udgives her på vinbloggen.

Jeg spurgte Lewis lidt til de seneste årgange … altså 2016, 2017 og 2018, bl.a. lidt foranlediget af min tidligere oplevelse med den 2017 Pares Spätburgunder Großes Gewächs, som var virkelig reduktiv,  speciel og krævede nogle dage for at åbne sig.

Lewis fortalte, at 2016 var et vådt år, der var præget af en del regnfald i løbet af sommeren, men masser af godt vejr op til høsten betød, at året endte ret godt. I 2017 var udbyttet mindre på grund af frost i starten af sæsonen og den ramte store dele af markerne og det lød ikke til, at 2017 var en lidt skæv årgang.

Årgang 2018 var et storslået vinår med masser af sol, sommer og høsten var præget af både stor kvantitet og god kvalitet.

Konklusion

En time i godt selskab går hurtigt … og det gælder også online, så pludselig var det tid til at runde af. Det var et super arrangement, så en stor tak til Jacob fra Mr Ruby og selvfølgelig Lewis Schmitt … det er virkelig interessant at høre om vinhuset og vinene fra producenten selv.

Igen fik vi et bevis for, hvorfor man ikke kan undgå at knuselske de tyske Spätburgunder vine, hvor Weingut J. Neus står som blandt de ypperste fortolkere Og i det store Rheinhessen står Ingelheim nu højt på min liste over vinbyer, som jeg skal ha’ besøgt, når hele verdenen igen bliver normal.

Skål.