2019 Weingut J. Neus, Chardonnay, Rheinhessen, Tyskland

2019 Weingut J. Neus, Chardonnay, Rheinhessen, TysklandSelvom Weingut J. Neus holder til i der Rotweinstadt Ingelheim, så laver de også aldeles habile hvidvine, hvilket denne 2019 Chardonnay er glimrende bevisførelse på.

Det er nu også en vin, som jeg før har smagt i årgang 2018 og været svært begejstret for, men 2019’eren er ikke dårligere … faktisk tværtimod.

Normalvis laver Neus to hvidvine på Chardonnay, denne almindelige Gutswein og så deres Erste Lagen Ingelheimer Chardonnay. Men det gjorde de imidlertid ikke i 2019, hvor hele baduljen er blandet sammen i basisvinen.

For da man smagte fadene til basisvinen og Erste Lage vinen op mod hinanden, så var forskellene simpelthen ikke stor nok, så derfor blev alle druer anvendt til denne almindelige Chardonnay, som dermed slet ikke er så almindelig endda.

Det skyldes primært, at årgang 2019 blev et rigtigt varmt år og dermed ikke en perfekt årgang. Hos Neus anvender de normalt grøn høst – altså fjerner nogle af bladene på vinstokkene – men det gjorde de ikke i 2019, hvor druerne i stedet havde brug for skygge, hvorfor mange producenter også døjede med “sunburn” på deres druer.

Halvdelen af vinen er spontangæret på nye 500 liters egetræsfade og resten er gæret og lagret på stål. Vinen har ligget på gærresterne i 8 måneder inden aftapning. Den har som i tidligere år fortsat 1,2 gram restsukker pr. liter.

Duften er mægtig, fed, flomme og totalt tillokkende … en rigtig lækker- og smækkermås med pænt fadpræg, vaniljekranse suppleret med en balje af eksotiske frugter som specielt ananas, mango, nogle dåsepærer, røg, kalk, nødder, ristede hasselnødder … og så noget æterisk, inderligt og sitrende … nærmest som lidt englestøv der drysses henover og løfter duften udover fedme og sød frugt.

Og i munden er vinen bestemt også mere slank og rank, for selvom vinen fortsat har en vis fyldighed, så har den også markant, krydret syre og en let bitterhed, som sikrer en stabil rygsølje. Der er lemon, grillede citroner, umodne grønne æbler, svagt endda lidt grape og  lettere grønne elementer. Det giver samlet en fin syrlighed og det krydrede bliver aldrig for meget, men giver lidt kant. Det er rent, elegant og vedkommende.

Forhandles af Mr Ruby, hvor en flaske koster 179 kr., mens prisen er 129 kr. ved køb af 3 flasker og den pris er vild attraktiv.

Vinanmeldelse 5/7