2017 Château Saint-Roch, Aspicata, Roussillon, Frankrig

2017 Château Saint-Roch, Aspicata, Roussillon, FrankrigFra projektet Château Saint-Roch mellem franske Jean-Marc Lafage og den amerikanske Eric Solomon smager Houlberg nu en rigtig vintervin … nemlig vinen Aspicata.

Château Saint-Roch projektet har jeg skrevet om tidligere. Det er egentlig en gammel vingård beliggende i Agly dalen omkring 4 kilometer øst for den lille by Maury, tæt på floden af samme navn og i appellationen AOC Maury Sec i området Côtes du Roussillon. Det må imidlertid ikke sammenlignes med et andet Château Saint-Roch, nemlig det af familien Brunel ejede vinhus i Lirac … to forskellige vinhuse, forskellige steder, men med samme navn.

Projektet Château Saint-Roch er etableret i år 2000 af Jean-Marc Lafage i et samarbejde med den amerikanske vinimportør Eric Solomon, da Lafage købte vingården i det område, hvor han som dreng arbejde sammen med sin far i markerne.

Jean-Marc Lafage er 7. generation af vinmagere og familien boede de første fem generationer i Maury området midt i den lille by Fenouillèdes. Lafage far var altid ærgerlig over, at de efter arbejdet i marken skulle gå tilbage til landsbyen … og ikke blot kunne bo ved markerne … vågne op og kigge udover vinmarkerne med de gamle vinstokke med Grenache og Carignan.

I hele hans liv drømte faderen om at bo på mas à Maury … området omkring landsbyen, så han kendte hver eneste vingård. Så da Jean-Marc købte den gamle vingård og fortalte faderen om købet, så blev det lidt en skuffelse for Jean-Marc … for faderen kunne slet ikke huske Château Saint-Roch.

Jean-Marc Lafage er en kendt vinmager i Roussillon og driver selv Domaine Lafage aka Maison Lafage, som ligger en kende mere mod øst end Château Saint-Roch, nemlig lige svag nordøst for Perpignan helt ud mod Middelhavet.

Han er lidt af en kult-ønolog og en efterspurgt flyvende vinmager, som også hjælper vinhuse i både Frankrig, Spanien og Sydamerika. Hans hustru Eliane er i øvrigt også en dygtig vinmager. Parker har tidligere rost Lafage og skrevet om ham … og jeg citerer; When it comes to quality-to-price ratios, no one does it better than proprietor Jean-Marc Lafage.

På Domaine Lafage har Jean-Marc og Eliane omkring 200 hektar jord, men heraf dog kun omkring 160 hektar vinmarker. Jean-Marc er det, som franskmændene kalder en terroiriste, altså meget bevidst om vingårdens forskellige jordbundsforhold.

På vingården ved Perpignan laver han derfor også vine fra 3 forskellige områder, nemlig Terroir de l’Agly, Terroir Perpignan-Méditerranée samt Terroir des Aspres.

Og så har Jean-Marc Lafage altså siden år 2000 også ejet Château Saint-Roch i Maury, hvor der samlet er 44 hektar vinmarker på ler-, skifer- og kalkholdige skråninger, der ligger i 120 til 470 meters højde … og flere af markerne endda med op til 100 år gamle vinstokke med Grenache og Carignan.

Målet på Château Saint-Roch er at lave vine af høj kvalitet til fornuftige priser, og der laves en lang række vin, både hvidvine, rosévine samt selvfølgelig rødvine, som fx vinen Kerbuccio, som er én af husets topvine og som jeg har smagt to gange i henholdsvis årgang 2014 og 2017.

Men nu smager jeg altså en anden vin fra Château Saint-Roch, nemlig denne Aspicata, som – nærmest som vinen selv – kommer i en monstertung flaske og alene med en sort etiket med navnet på vinhuset og så navnet Aspicata. Intet andet.

På vinhusets hjemmeside fremgår vinen heller ikke, men et hurtigt skriv til vingården blev hurtigt og høfligt besvaret af Audrey LLense fra Domaine Lafage med de fornødne oplysninger og et sødt lille; Hope you will enjoy it!

Vinen er lavet på et blend af Grenache, Mourvèdre samt Cabernet Sauvignon, men fordelingen er ukendt. Druerne kommer alle fra 60 år gamle vinstokke og er høstet i den første halvdel af oktober. Så er vinen lavet med gæring og maceration ved 30 grader i 4-5 uger og derefter er den lagret 6 måneder i nye, letbrændte fade efterfulgt af yderligere 12 måneder i brugte egefade.

Herlig svulstig næse, solbær, blåbær, sød finsk lakrids, kakaopulver, mælkechokolade, våde fade, vanilje, kanel … dyb, mørk og med stor pondus, bare vægten på flasken skriger, at dette er en vin, som vil sætte sig tungt på dit skræv … uden du bliver krænket. Warning.

Hvor er det en cremet vin, men for pokker hvor er der godt med sukkertung sødme, lakrids, mælkechokolade, en espresso med mælk og sødkrydret frugt, tykke overmodne blommer, solbærlikør samt sofablød syre. Det fylder munden totalt, ekspressiv, tyk, svulstig samt totalt fyldt med sød oversmag.

Forhandles af Andrup Vin, hvor en flaske koster 179,95 kr., mens prisen er 149 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4,5/7