2017 Domaine Armand Hurst, Riesling Lieu-dit Boland, Alsace, Frankrig

2017 Domaine Armand Hurst, Riesling Lieu-dit Boland, Alsace, FrankrigHos Domaine Armand Hurst midt i Turckheim sker der store forandringer. Siden Christophe Erhart i 2015 købte det gamle vinhus fra Hurst familien, så har han øget kvaliteten og denne Riesling Lieu-dit Boland et netop en af Erharts vine.

Domaine Armand Hurst er grundlagt tilbage i 1928 af Jean Babtiste Hurst, mens Armand Hurst selv overtog driften i 1989.  Det var også Armand, der flyttede vinhuset til nye og mere moderne lokaler på den nuværende placering i udkanten af Turckheim.

Armand solgte dog i 2015 vinhuset til Christophe Erhart, dennes broder og en schweizisk investor. Christophe er tidligere svigersøn af Jean Meyer fra Domaine Josmeyer. Han var i 21 år ansvarlig for markerne og vinene hos Josmeyer og stod bag det kvantespring, som huset tog med bl.a. omlægning til biodynamisk vinbrug.

På Domaine Armand Hurst er han nu også i fuld gang med at omlægge hele produktionen til biodynamisk vinbrug. Der er samlet 9,5 hektar vinmarker, hvor der dyrkes Riesling, Pinot Noir, Muscat, Pinot Gris og Gewurztraminer og topmarken er Grand Cru Brand, men også Heimburg i Ingersheim giver fremragende vine.

Han har faktisk hele 7 hektar på selveste Grand Cru Brand marken, hvilket gør ham til den største enkeltejer af  denne eksklusive Grand Cru mark.

Udover sin egen produktion, så er Christophe også biodynamisk konsulent for andre alsaciske vinbønder, men også næstformand i det franske Demeter forbund.

Her er det en Riesling lavet med druer fra liea-dit Boland Brand, der ligger i forlængelse af Brand marken på vej ud mod Heimburg på en skråning med 38 år gamle vinstokke. Vinen er lavet med presning af druerne, gæring på ståltanke og så lagring sur lie i gamle egetræsfade.

WOW … what a smell. Den er sgu fremme i skoene, virkelig vild, udtryksfuld og næsten på både epo, piller og crack, så husets biodynamiske tilgang kan her absolut duftes. Vi snakker gamle smårådne nedfaldsæbler, dåsepærer, næsten lidt oxideret frugt, bivoks, honning, grillede citroner, skocreme, bonevoks, læderfedt og en pose Basset engelsk vingummi. Det er virkelig en fortegnet og vild aroma.

Smagen supplerer duften ganske godt … vild, storladen, grandios, pompøs og næsten for meget … den kan næsten ikke være i glasset. Det er cremet med en stor tung, moden og nærmest oxideret tropisk frugt, en fed syre, som fylder munden massivt sammen med tunge krydderier, en lille bitterhed og stort bredt og selvsikkert smil. Lidt en blærerøv, men på en lidt overdone facon.

Forhandles af Vinova, hvor en flaske koster 205 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7