2019 Dopff & Irion, Riesling Cuvée René Dopff, Alsace, Frankrig

2019 Dopff & Irion, Riesling Cuvée René Dopff, Alsace, FrankrigFra smukke gamle Eguisheim til lige så dejlige Riquewihr, for dér midt i middelalderbyen finder vi nemlig Domaine Dopff & Irion i slottet Château de Riquewihr. Vi smager en 2019 Riesling Cuvée René Dopff fra vinhuset.

Det gamle slot Château de Riquewihr fra 1549 har tidligere været beboet af den kongelige prins af Wurttemberg, som i over 5 århundreder regerede i hele området. Selve vinhuset er dog først grundlagt i slutningen af 2. verdenskrig af René Dopff. Han havde under krigen forladt den fædrene vingård og tilsluttet sig til Alsace-Lorraine brigaden af de frie franske styrker.

Der blev han bl.a. venner med André Malraux, som i øvrigt senere blev kulturminister under præsident Charles de Gaulle. Efter krigen vendte René Dopff til Alsace, hvor han slog pjalterne sammen med enkefruen fra en anden familie af vinavlere, nemlig Irion familien.

Derved blev de to vingårde slået sammen og det var starten på Domaine Dopff & Irion. Som noget af de første købte parret hurtigt Château de Riquewihr, hvor vinene fra deres fælles jorder skulle laves.

René Dopff gjorde vinhuset velestimeret og havde en stor indflydelse på vinavlen i Alsace. En af hans vine … en 1967 Riesling Les Murailles blev endda serveret for den franske præsident på Elysee paladset.

René Dopff var også med til at lave S.Y.N.V.A., som var et syndikat af vinproducenter i Alsace. De havde i fællesskab købt det fine gamle, historiske slot Château d’Isenbourg med dets historiske vinmarker nær byen Rouffach omkring 8 kilometer syd for Colmar.

Slottet har en lang historie og har bl.a. været residens for det østrigske kongehus mellem det 5. og 8. århundrede. Det har flere gange været ødelagt og genopbygget i de mange krige mellem paver og regenter. Under den franske revolution blev slottet også ødelagt, genskabt med nye bygninger og senere i 1894 igen udvidet.

Syndikatet var primært interesserede i de gamle marker, og solgte derfor selve slottet til hotelgruppen Grandes Étapes Françaises, som omdannede slottet til et 4. stjernet hotel og restaurant. Dopff & Irion overtog 5 hektar vinmarker, herunder specielt marken Clos Château d’Isenbourg … den allerbedste mark omkranset af gamle mure. Derfor bruger vinhuset selvfølgelig også fortsat navnet Château d’Isenbourg på deres vine.

Det er dog i dag ikke længere Dopff familien, som driver vinhuset. I 1998 blev Domaine Dopff & Irion inkl. alle vinmarkerne ved Château d’Isenbourg overtaget af Pfaff aka kooperativet Cave des Vignerons de Pfaffenheim, som i dag laver vinene under Dopff & Irion brandet i deres moderne og effektive vineri.

Men ellers holdes tingene markedsføringsmæssigt adskilt, således vinene fra Domaine Dopff & Irion og Château d’Isenbourg alene kommer fra de oprindelige 27 hektar vinmarker.

Dopff & Irion laver samlet en lang række vine … og herunder altså også denne Riesling Cuvée René Dopff, opkaldt efter den gamle grundlægger.

Vinen er lavet på ren stål, hvor gæringen sker med tilsat gær og ved kontrollede temperaturer. Derefter lagrer vinen i ståltankene sur lie i 4 måneder, hvorefter den filtreres og hvilket en periode inden endelig aftapning på flaske.

Udover en varm og storkrydret note, så virker næsen lidt neutral og indelukket. Der er en vis sødme, fersken, pærer og gule æbler, svagt lidt nødder, men alt holdt sådan tæt på kroppen uden tegn på store bevægelser, fest eller udskejelser. Det dufter til gengæld meget behageligt og er egentlig balanceret rigtigt flot.

Smagen er næsten lige sådan … omgængelig, selvom syren er for krydret, varm og bombastisk. Det skaber en smule ubalance eller i hvert fald en lidt brovten og rustik vin, som mest er maskulin, grov og utilgivende med en krydret og bitter eftersmag.

Forhandles af Dagrofa og findes også i Meny supermarkeder, mens prisen ligger et sted mellem 50 og 100 kr.

 Vinanmeldelse 3,5/7