2015 Giovanni Manzone, Barolo Gramolere, Piemonte, Italien

2015 Giovanni Manzone, Barolo Gramolere, Piemonte, ItalienTid til selvforkælelse efter at ha’ brugt over en uge af ferien på at pille mit gamle køkken ned, hakke klinker op, skrabe tapet af, pudse vægge … part 1 af et forhåbentlig fedt nyt køkken. Og efter sådan en indsats fortjener man lidt godt vin, fx en Barolo Gramolere fra Azienda Agricola Manzone Giovanni.

Vinhuset Giovanni Manzone blev etableret i 1925, da den unge Giovanni Manzone købte Monforte d’Alba ejendommen Ciabot del Preve, som tidligere havde været residens for sognekontoret i den nærliggende by Castelletto.

De startede med det samme med at lave vine og opkøbte i løbet af de kommende år også parceller på Castelletto samt Gramolere … to af de bedste marker i Monforte d’Alba.

I dag drives vingården af Mauro Manzone som 4. generation, dog fortsat med hjælp fra sin far, der – som grundlæggeren – også hedder Giovanni Manzone. Allerede i 2005 startede Mauro med at hjælpe sin far med vinfremstillingen, men det er fortsat gammelfar, som bestemmer i de afgørende beslutninger.

Mauro Manzone er ellers godt uddannet som ønolog fra Scuola enologica di Alba, den lokale, berømte vinskole.

Manzone familie har samlet 8,5 hektar marker, som ligger i 450 meters højde og giver en beskeden produktion på omkring 50.000 flasker vin hvert år og der anvendes alene druer fra egne marker.

Der fokuseres udelukkende på topkvalitet med bl.a. et pænt lavt høstudbytte og samtidig arbejdes der udelukkende efter økologiske principper i markerne uden brug  af pesticider eller kunstgødning, mens alle vinene tappes uden klaring eller filtrering, ligesom der udelukkende tilsættes kun et minimum af svovl.

Sanlet producerer Manzone omkring 9 forskellige vine lige fra Dolcetto, Barbera, Langhe Nebbiolo til 4 forskellige Barolo’er, nemlig denne Gramolere og en Gramolere Riserva fra deres bedste mark, som klart er Gramolere. Riservaen laves kun i de bedste år og  anvender alene den allerbedste frugt.

Så er der Barolo Bricat, som også er lavet med druer fra Gramolere marken, blot fra nogle af de ældste vinstokke på den øverste del af marken. Endelig er der Barolo Castelletto fra deres 1 hektar store parcel på  Castelletto marken.

Barolo vinene fra Giovanni Manzone har igennem tiden fået et utal af 3 glas fra Gambero Rosso og flotte scores fra både Decanter, Wine Spectator og Robert Parker’s Wine Advocate.

Med denne 2015 Barolo Gramolere er Nebbiolo druerne høstet i starten af oktober. Gæring og maceration sker over 30-40 dage ved 28-31 grader. Efter endt fermentering er vinen lagret 30 måneder i store 500-700 egefade og efter aftapning på flaske er vinen lagret yderligere 10 måneder.

Duftmæssigt bliver du omgående glad … virkelig typisk Barolo duftnoter med lettere moden og let frugt, tørrede rosenblade, læder, fennikel, lakridsrod, lakrids, nogle umodne kirsebær, hindbær, et glas aspirin hovedpinepiller, masser af stram italiensk syre, bagepulver samt en håndfuld grønne blade. Vildt tiltrækkende.

I munden er det fortsat en ung Barolo med masser af syre, lys og spændstig i strukturen. Der er unge tanniner, men de bider egentlig ikke vildt, selvom mundhulen tørrer noget ud. Der er ribs, umodne blommer, meget let, lys og ung, men samtidig meget venlig og totalt imødekommende og tjenstvillig. Det hænger vildt godt sammen her allerede i en ung alder. Der er god længde i eftersmagen med både syre samt en smule bitterhed … det smager sgu godt, selvom det endnu er meget ungt.

Forhandles af Supervin, hvor en flaske koster 499,95 kr., men kan fås til 429,95 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 6/7