2019 Weingut Schmitges, Riesling vom Roten Schiefer Kabinett, Mosel, Tyskland

2019 Weingut Schmitges, Riesling vom Roten Schiefer, Mosel, TysklandDen gode Schmitges kan altså noget med Riesling… om det så er hans basisvine som Riesling vom Haus, Riesling vom Berg eller som her en helt ung og frisk 2019 Riesling vom Roten Schiefer Kabinett.

Vinen er en Ortswein, som kommer fra stejle syd/sydvest vendte marker med undergrund af de røde skifer. Ved Mosel findes den type skifer primært to steder, nemlig omkring de to byer Schweich og Ürzig. Imidlertid har Schmitges primært deres vinmarker omkring Erden, hvor markerne mest har grå skifer.

Men udover druer fra egne marker, så opkøber Weingut Schmitges også druer fra 4 hektar vinmarker tilhørende andre vinavlere … det er formentlig derfra druerne til denne Riesling vom Roten Schiefer Kabinett kommer. På en hjemmeside står der, at druerne kommer fra marken Rachtiger Deutschherrenberg … det er ikke vildt langt fra Ürzig, så måske kan det være rigtigt.

Vinen er lavet udelukkende på rustfrie ståltanke, hvor den inden gæring ligger 6 timer inden en temperaturkontrolleret fermentering som spontangæring ved 16 grader over hele 3 måneder, hvorefter vinen lagrer kort sur lie – altså med bærmen – i en måned inden den aftappes på flaske. Riesling vom Roten Schiefer Kabinett har hele 49,5 gram restsukker pr. liter.

Men selvom det er 2,5 gange så meget som fx den 2019 Ürziger Würzgarten Riesling Feinherb fra Weingut Karl Erbes – som jeg smagte forleden – så er vinen slet ikke så sød … eller i hvert fald på en helt anden måde, for her er der masser af syre, selvom det er ovenpå en sød bund med masser af fylde og goddaw.

Sikke dejlig duft … der er ingen petroleum endnu, men til gengæld har vinen god inderlighed med fersken, abrikos, mirabeller, svagt en smule mandarin, pærer, men slet ingen fed sødme, selvom det er en Kabinett med masser af restsukker. Tværtimod er næsen rank, slank og elegant … der er lidt karamel, meget luftig og let.

I smagen mærker du fra første fløjt, at der er pænt sødme i vinen, men straks sparker der både citronsyre og bittergrape ind med stor beslutsomhed og overtager styringen. Det fungerer sgu ret godt og giver vinen en supergod balance. Skulle jeg gætte sukkerindholdet, så havde jeg nok sagt maksimum 10-15 gram, for der er bid i vinen, mens sødmen giver en god bund, dybde og lang sødbitter eftersmag. Det er Moselvand, som man automatisk bliver glad for, så derfor 5 klokkeklare fingre.

Forhandles af Propperiet Vin Import, hvor en flaske koster 179 kr.,

Vinanmeldelse 5/7