2017 Domaine Borie de Maurel, La Féline Minervois la Livinieré, Languedoc, Frankrig

2017 Domaine Borie de Maurel, La Féline Minervois la Livinieré, Languedoc, FrankrigI appellationen AOC Minervois la Livinieré finder vi midt i byen Félines-Minervois Domaine Borie de Maurel, som står bag denne 2017 La Féline.

AOC Minervois la Livinieré appellationen blev udskilt fra AOC Minervois i 1997 og er i dag kvalitetsmæssigt regnet bedre end det omkringliggende Minervois på grund af både en højere beliggenhed og dermed koldere klima, særlig jordbund og ikke mindst generelt et større ambitionsniveau hos de omkring 40 vinproducenter, som ligger i den 350 hektar store område, som også kalder sig Le 1’er Cru du Languedoc.

Domaine Borie de Maurel er grundlagt i 1989 af Michel Escande, som droppede sin lidenskab med at sejle og sammen med sine kone slog sig ned i Félines-Minervois. De lånte penge til et godt – omend træt – hus med vinkælder og 5 hektar tilhørende vinmarker.

Michel besluttede sig for at lave vin … og med et portion sejhed, tålmodighed og viljestyrke, så startede han produktion af sine egne vine under navnet Domaine Borie de Maurel, Og allerede i starten af 1990’erne blev nogle af de første cuvéer rost af den internationale presse, hvorved de lokale gav ham øgenavnet Félines troldmand … le Sorcier de Félines.

I dag er de 5 hektar vokset til 70 hektar, hvoraf dog alene 35 hektar er vinmarker. Michel laver fortsat selv vinene, men nu med hjælp fra sin assistent Paco Guiterrez Ortega og den ældste søn Gabriel, mens hustruen Sylvie står for salg, besøgende og administrationen.

Alle marker drives efter økologiske principper uden brug kunstig gødning eller farlige pesticider … men i stedet anvendes helt naturlig hestegødning fra husets 2 Percheron heste Luna og Ninon, som også anvendes i markerne. Man høster også druerne omkring 15 dage senere end alle nabogårdene og laver alt efter gamle principper.

Nå, men her skal vi altså smage husets La Féline Minervois la Livinieré med navn efter byen. Den er lavet på 70% Syrah, 25% Grenache og 5% Carignan. Alle druerne er høstet manuelt og så afstilket inden en blid og lang fermentering i – så vidt jeg kan se – ståltanke, hvor vinen efter fermenteringen også er lagret i 16 måneder før aftapning på flaske med let filtrering.

Duftmæssigt er det også en forholdsvis let vin, men måske også en kende mere flad end den første af Landuedoc vinene. Men vinhusets økologiske tilgang kan også duftes … lidt øko og bio kant med dejlige landlige aromaer. Næsen er tæt og kompakt med blomster, flæsk, sorte oliven, karamel, brombær, peber samt masser af krydderier.

I munden er vinen virkelig meget tør … blæk, tør engelsk lakrids, tanninerne er egentlig ikke hårde, men meget tydelige og sætter sig meget bestemmende i ganen. Krydderierne er også smagsmæssigt meget dominerende og giver sammen med tørheden og markante tanniner vinen et hårdt udtryk.

Forhandles af Uhrskov Vine, hvor en flaske koster 149 kr., mens prisen er 129 kr. ved køb af 6 flasker.

Vinanmeldelse 4/7