2016 Domaine La Garrigo, Fitou 20 de Terre, Languedoc, Frankrig

2016 Domaine La Garrigo, Fitou 20 de Terre, Languedoc, FrankrigVi startede den store Languedoc smagning med lidt undergravende virksomhed, nemlig vinen Fitou 20 de Terre, som vinmager Christian Coteil på Domaine La Garrigo lagrer ved at grave sine barriques med vinen ned i den tørre jord i Languedoc.

Det er en vin, som jeg har smagt tidligere både i årgang 2011 og 2012. Jeg skrev allerede første gang et længere blogindlæg om vinhuset og deres skøre påfund med at grave vinen ned i jorden, da jorden byder på en konstant temperatur på 12 grader.

Men nedgravningen har ifølge Christian Coteil flere fordele, bl.a. udsættes vinen ikke for elektromagnetiske bølger og så opnås der en mere nænsom ældning/modning med mere opblødte taniner. Der er nemlig ingen luft under jorden og dermed ingen udveksling med atmosfæren og intet tab af vin.

Læs det gamle blogindlæg, hvis du vil vide mere om Christian Coteil, Domaine La Garrigo og hele historien om vinhuset.

Blendet i Fitou 20 de Terre er ændret lidt, siden jeg sidst smagte vinen, her i denne årgang 2016  er det 40% Grenache, 40% Syrah og 20% Carignan. Både Grenache og Carignan druerne kommer fra 60 år gamle vinstokke, men Syrah stokkene er nyere … alene 9 år.

Men druerne er høstet med et forsvindende lille udbytte på 8 hektoliter pr. hektar. Det er sgu lidt. Vinen er lagret 12 måneder på fade, der er gravet ned i jorden. Ingen tilsætning af svovl.

Næsen afslører en meget moden vin … og i starten også en tak for overmoden til mig, men efter lidt luft i glasset, så vinder vinen stille og roligt ind på én. Det minder faktisk rigtigt meget om 2012’eren med moden, gæret frugt, gamle blommer og boysenbær, lidt støvet i udtrykket suppleret med mulle kælder, tjære, jod og tomatblade, rosmarin samt mørk chokolade … og så nedenunder en kæk lille friskhed.

Smagen er derimod langt fra overmoden, men fremstår i stedet meget frisk, frugtrig … endda med en mørk og syrlig smag, tørhed. syrlige bolsjer og drops. Det er klart, ren og præcis, har godt med tanniner og mere end man lige forventer. Igen minder smagen meget om de tidligere årgange og slutter også med et tørt og let peberbid i eftersmagen. Virkelig flot start.

Forhandles af Vinimperiet, hvor prisen er 135 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7