2015 Weingut G.H. von Mumm, Assmannshäuser Spätburgunder, Rheingau, Tyskland

2015 Weingut G.H. von Mumm, Assmannshäuser Spätburgunder, Rheingau, TysklandMer’  Spätburgunder, nemlig denne 2015 Assmannshäuser Spätburgunder fra Weingut G.H. von Mumm … et vinhus ejet af en af de allerstørste tyske producenter af sekt, nemlig Henkell & Co. Sektkellerei, der igen er ejet af Dr. Oetker.

Den gode Dr. Oetkers familie har ligeledes siden 1974 ejet Weingut Schloss Johannisberg, hvis historie samtidig er tæt knyttet sammen med Weingut G.H. von Mumm og i dag drives de to vinhuse nærmest også fælles, hvormed  alle vinene fra von Mumm bl.a. også sælges fra Schloss Johannisberg … og der er også netop der, at jeg for et par somre siden købte denne flaske Assmannshäuser Spätburgunder.

Mit besøg på det historiske gamle slot kan du læse om i indlægget Besøg på Schloss Johannisberg … historisk Rieslingproducent og turistmagnet. I det indlæg fortæller jeg også om Weingut Schloss Johannisbergs historie, selve besøget og lidt om vinene.

Historien om Weingut G.H. von Mumm startede i 1811, hvor den initiativrige vinhandler Gottlieb Mumm kom til Rheingau. Han kom fra en stor familie af bankfolk, købmænd samt vinproducenter fra Frankfurt og var samtidig lidt af en gambler.

På det tidspunkt led Schloss Johannisberg som følge af svigtende høst fra 1808 til 1810. Det havde presset det velrenommerede slot, men den dristige Mumm udnyttede situationen og han købte derfor i 1811 hele høsten fra Schloss Johannisberg for den svimlende sum af 32.000 Gylden … en masse penge for en høst, som ingen på det tidspunkt vidste, hvordan ville blive.

Men lykken står den kække bi … for 1811 årgangen endte med at blive den bedste årgang i hele 1800-tallet. Og det blev til 50 tønder med hver 1.200 liter af den allerbedste Johannisberg Riesling, som ved salget indbragte Mumm hele 150.000 Gylden.

Dem investerede han fluks i en række udvalgte vinmarker i Johannisberg fra bl.a. Schloss Johannisberg, hvilket blev grundlaget for Weingut G.H. von Mumm. Familien Mumm blev hurtigt en meget succesfuld vinfamilie i Johannisberg. Gottlieb havde næse for gode forretninger og i 1827 investerede han sammen med faderen Peter Arnold Mumm og sine brødre Jacobus and Philipp også i et champagnehus i Reims.

Det blev til Champagnehuset J.H. Mumm eller Maison Mumm, som det også blev kaldt. Navnet G.H. Mumm fik huset først efter næste generation Georges Hermann Mumm, som rejste verden rundt og markedsførte champagnehuset. Det medførte, at foretagendet voksede markant og investerede i yderligere vinmarker.

Den store succes betød også, at familien i 1873 fik lov til igen at bruge deres oprindelig preussiske navn Mumm von Schwarzenstein, så da de i 1876 byggede et kæmpe slot omkring 500 meter længere oppe over Johannisberg, så kom det selvfølgelig til at hedde Burg Schwarzenstein,

Det er en idyllisk perle med en fabelagtig udsigt over vinmarkerne i Johannisberg og hele Rhindalen. På klare solskinsdage kan man fra slottet se både Rüdesheim mod vest og Wiesbaden mod øst.

Det gamle Schwarzenstein navn lagde såmænd også navn til en af husets marker, nemlig marken Johannisberger Schwarzenstein, som familien ejede sammen med andre i dag velkendte marker som Mittelhölle, Hölle og Vogelsang.

Senere efter 1. verdenskrig konfiskerede den franske regering i 1918 imidlertid Mumms franske champagnehus, som jo i dag faktisk fortsat eksisterer i bedste velgående og i dag ejes af den store vin- og spirituskoncern Pernod Ricard.

Som erstatning for den tabte champagneproduktion i Reims, så grundlagde Godefroy H. von Mumm fra familien i stedet i 1922 G. H. Mumm Sektkellerei i Eltville i 1922, Det måtte dog efter påkrav fra indenrigsministeriet ændre navnet til von Mumm for at adskille sig fra det tabte, franske champagnehus.

Mumm von Schwarzenstein familien drev derefter både vin- og sekthuset helt frem til 1957, hvor de solgte Wein- und Sektgüter G. H. von Mumm til Dr. Oetker familien. Oetker familien frasolgte dog i senere i 1970 sekt-delen Mumm Sekt til den canadiske Seagram-gruppe, men det mousserende vinhus er i dag en del af Rotkäppchen-Mumm Sektkellereien.

Oetker familien beholdte dog selv Weingut G.H. von Mumm og har siden købet af Weingut Schloss Johannisberg i 1974 drevet de to vinhuse samlet.

Den gamle Burg Schwarzenstein ejes heller ikke længere af Mumm von Schwarzenstein familien og er heller ikke en del af Weingut G.H. von Mumm, men er i dag ejet af fonden Grossmann Familienstiftung Burg Schwarzenstein, men drives af den eksklusive, internationale restaurant- og hotelkæde Relais & Châteaux. Det er blevet totalt moderniseret og fungerer som hotel med 2 fine toprestauranter, hvoraf den ene har 1 Michelin stjerne.

Samlet har Weingut G.H. von Mumm samt Weingut Schloss Johannisberg i dag 100 hektar vinmarker, hvor de 65 anvendes til von Mumm. De 65 hektar er fordelt på 15 forskellige marker ved både Assmannshausen, Rüdesheim, Geisenheim, Johannisberg og  Winkel. Ud af de 65 hektar er de 22 hektar faktisk Erste Lage topmarker.

De bedste marker er Assmannshauser Höllenberg og Frankenthal, Rüdesheimer Berg Rottland, Geisenheimer Kläuserweg, Winkeler Hasensprung samt Johannisberger Mittelhölle, Hölle og så selvfølgelig Johannisberger Schwarzenstein.

Weingut G.H. von Mumm er medlem af VDP, så vinene er selvfølgelig opdelt helt traditionelt i Gutsweine, Ortsweine og Erste Gewächse. Denne Assmannshäuser Spätburgunder en Ortswein med druer fra husets marker ved Assmannshauser.

Der er ikke de store oplysninger om produktionen, men normalt lagres de røde vine fra Weingut G.H. von Mumm 15 måneder på egefade … men flere oplysninger har jeg faktisk ikke, så derfor springer vi bare lige direkte på mine smagsnoter.

Duftmæssigt er det lidt en rustik Spätburgunder, godt med syrlige kirsebær, tranebær, måske endda også lidt mørkere bær, frisk og stærk i frugten, klare egenoter og virker meget tør med en smule krydderier.

Smagen er lidt som duften … rustik og noget til den stærke side med stramme kirsebær, tranebær, en stærk og mørk syre, bitterhed, jern og på ingen måde særlig forsonende. Jeg er sgu ikke rigtig fan, for jeg synes, at vinen er for kantet og mangler den elegance, som man normalt finder i Spätburgunder.

Købt på Schloss Johannisberg til 19,90€ … svarende til 148 kr.

Vinanmeldelse 3,5/7