2016 Weingut Schenk, Spätburgunder Handverlesen Trocken, Franken, Tyskland

2016 Weingut Schenk, Spätburgunder Handverlesen Trocken, Franken, TysklandKun 100 meter fra Hotel Gasthof Löwen i Randersacker, hvor jeg havde en overnatning på ferie for nogle år siden, finder vi Weingut Schenk, som virkelig har fået sat sit håndaftryk på denne 2016 Spätburgunder Handverlesen Trocken.

Vinhuset drives af Thomas Schenk, som har overtaget den lille familievirksomhed, som har kørt i generationer. Thomas er selv uddannet på Geisenheim og overtog driften fra sin far Otto Schenk i 2015. Samlet har familien omkring 7 hektar vinmarker og laver 50.000 flasker vin årligt, som fordeles på 4 håndfaste serier … litervine, Handlich, som er basisvine, Handwerk og topserien Handverlesen.

Markerne drives økologisk og høsten varetages ikke – som mange andre steder – af østeuropæere, men af en flok af sjove pensionister og bekendte, som har arbejdet for Schenk i lang tid.

Thomas Schenk er medlem af Ethos Winzer … en lille gruppe af 13 unge vinproducenter i Franken. De har engageret sig i både økologi, bæredygtighed og sociale forhold … bl.a. derfor anvender ingen i gruppe underbetalte rumænere i markerne. Alle indenfor deres branche bør kunne tjene til livet ved en 40 timers arbejdsuge.

Nå, men lad os kigge nærmere på denne Spätburgunder Handverlesen Trocken, hvor druerne selvfølgelig er Handverlesen … altså håndplukket fra de bedste stokke på den lavest liggende del af Sonnenstuhl marken. Vinen er lavet med spontangæring og er efter endt fermentering lagret 14 måneder på franske og ungarnske egetræsfade.

I glasset er det en herlig, lys, let, transparent og teglfarvet Spätburgunder, tjek. Kølig, rank næse … søde krydderier, eg, bitre kirsebær, brombær, granatæbler, gran, bacon, råt kød, blodpølse, spidskommen, peber, mentol, hæfteplaster samt masser af kølig Franken karakter.

Smagen er sådan nærmest blæk og kirsebærsaftig, bolsjesødme, meget rund og venlig. Det er jordbær, kirsebær, tranebær, meget flad, krydret, sød/bitter, cremet, blød … og så alligevel rank, urtet, grøn og kølig stil med en meget tydelig sødme. Det bliver klart stensikre 4,5 fingre med pil op.

Købt i Tyskland til 19,90€ … svarende til 148 kr.

Vinanmeldelse 4,5/7