2017 Albert Sounit, Mercurey 1. Cru Clos de Montaigus, Bourgogne, Frankrig

2017 Albert Sounit, Mercurey 1. Cru Clos de Montaigus, Bourgogne, FrankrigSom ved min sidste Kjellerup smagning var aftenens vin helt klart Mercurey 1. Cru Clos de Montaigus … og denne 2017 årgang af vinen trak også aftenens vinderkort.

Vi er med denne vin på den rigtige side af hjulsporet, nemlig på 1. Cru vinmarken Clos de Montaigus, hvor vinstokkene er 45-50 år og vokser i stenet, leret jord. Klippeblokkene ligger lige under leret, hvilket er med til at give vinen en majestætisk rankhed og stil. Druerne er høstet i hånd og sorteret på sorteringsbord inden vinificering, som starter med en nedkøling af druerne til omring 9-10 grader, hvor druerne gennemgår en koldmaceration i 5-7 dage, hvorefter gæringen sker ved op til 30 grader omkring 2 uger.

Efterfølgende macererer vinen sammen med drueskaller og druekød i 3-4 dage, inden vinen hældes på fade og lagrer i 18 måneder på franske 228 liters barriques, hvoraf omkring halvdelen er nye. Derefter er vinen aftappet uden filtrering.

Nu har vinen endelig den helt lyse, lette luftighed, de lyse bær, hindbær, umodne kirsebær og ribs, som gør aromaerne umodståelig og virkelig indbydende. Der er fadpræg, vanilje og drilsk syrlighed, et køligt, delikat udtryk, forførisk og dragende.

Smagen er også bare blød, cremet, letflydende og velafbalanceret med lys spændstighed, streng syre og liftlig luftighed. Der er som i årgang 2015 samme svævende elegance, hvor vinen nærmest smelter i munden. Det var klart aftenens bedste vin.

Forhandles af Kjær & Sommerfeldt, hvor en flaske koster 399 kr.

Vinanmeldelse 6/7