2017 Albert Sounit, Mercurey Noblesse, Bourgogne, Frankrig

2017 Albert Sounit, Mercurey Noblesse, Bourgogne, FrankrigVi lukker nu øjnene og nyder sidste vin, som der kun er lavet 2 fade af. Faktisk laves vinen  alene i de årgange, hvor den kan opnå en kvalitet, som er helt ekstraordinær. Det er nemlig vinen Mercurey Noblesse fra Maison Albert Sounit.

Vinen er lavet med druer fra marken En Boussoy, der ligger på det østvendte plateau på Montaigus bjerget ovenover landsbyen Saint-Martin-sous-Montaigus i den sydlige del af Mercurey. Druerne fra parcellen har i mange år indgået i Sounits vin Mercurey Vieilles Vignes sammen med druer fra en anden parcel på samme skråning, nemlig marken  Les Craie.

En Boussoy parcellen er nabo til 1. Cru marken Clos de Montaigus og har da også nogenlunde samme type jordbund med et dybt lag ler ovenpå kalkstensklippen. På En Boussoy er vinstokkene 70-80 år gamle og giver vine med stor koncentration.

Mercurey Noblesse er lavet af de to bedste fade fra marken … altså alene to helt nye franske egetræs à 228 liter, dvs. samlet beskedne 600 flasker af vinen.

Druerne er høstet ved håndkraft i starten af september og  sorteres ikke mindre end 3 gange, første gang ved plukningen, efterfølgende ved tømning af plukkernes spande, mens den tredje og mest grundige sortering sker på sorteringsbordet,

Alle druerne afstilkes og hældes i gæringskaret. Vinen har tilbragt 3 uger i gæringstanken, først med 6 dages kold maceration. Derefter har vinen gæret og efter-trukket i gæringstanken i 2 uger inden presning og lagring 18 måneder på de nye fade.

Duftmæssigt adskiller Mercurey Noblesse sig også fra fra de foregående vine ved, at næsen er langt mere tæt, mørk og dyb. Den har virkelig en meget dyb koncentration med mørke bær, kirsebær og brombær, peber, eg, fad, svag lidt kanel og peber. Den er mere maskulin end både Vielles Vignes og 1. Cru Mercurey … som en grovsmed,  der kan sit shit.

Imidlertid er smagen langt mere let og luftig end duften og det synes jeg er heldigt, for jeg er klart til feminin og let Pinot Noir, hvilket man får i smagen af Noblesse. Der er kirsebær, hindbær, modne tanniner, blød, kraftig og cremet velsmag. Det minder mere om både VV og 1.Cru i smagen … og absolut en lækker vin.

Forhandles af Kjær & Sommerfeldt, hvor en flaske koster 599 kr.

Vinanmeldelse 5,5/7