2018 Les Sabots d’Hélène, Pif Not Dead Nouveau, Languedoc, Frankrig

2018 Les Sabots d'Hélène, Pif Not Dead Nouveau, Languedoc, FrankrigSved og fynky bioprut, en tegneserie fra 1970’erne, et anarkistisk A og titlen X Not Dead … altsammen stoppet ned i denne flaske af Pif Not Dead Nouveau fra Les Sabots d’Hélène.

Manden bag den crazy økologiske vin hedder Alban Michel, som i 2005 grundlagde Domaine Les Sabots d’Hélène i Feuilla lige mellem Narbonne og Perpignan i Corbières området i Languedoc. Han har samlet 5 hektar vinmarker – alle lejet – med meget gamle vinstokke, bl.a. 30 år gamle Syrah stokke og 50-100 år gamle Carignan, Cinsault og Grenache i både Hourtoux og Terres Nègres ved Feuilla.

De 5 hektar drives økologisk – Ecocert certificeret endda – og er fordelt på 8 forskellige marker. Den ældste af markerne er fra 1906 og giver et utroligt beskedent udbytte på sølle 5 hektoliter pr. hektar.

Filosofien hos Alban Michel er at arbejde så enkelt og naturligt som muligt og vinene flaskes fx også helt uden brug af svovl. Vi er vel nærmest ovre i lidt naturvin.

Alban Michale har kaldt sit vinhus Les Sabots d’Hélène efter en velkendt fransk visesang af den sydfranske folkesanger Georges Brassens. Men også vinene har sjove referencer … og denne Pif Not Dead Nouveau er fx opkaldt efter tegneseriemagasinet Pif Gadget fra 1970’erne. Alban læste som ung dreng Pif tegneserien, som faktisk også havde en dansk pendant, som blot hed Pif.

Den anden del af titlen Not Dead med den anarkistiske A har også hentet fra musikkens verden med inspiration fra punkens verden, nemlig fra punkbandet The Exploited, som i 1981 udgav pladen Punks Not Dead, som også havde en sang med samme titel.

Bandet har også været i Danmark … eller næsten. De skulle spille en koncert i Huset i Århus, men koncerten måtte aflyses, fordi gruppen var blevet snuppet i tolden med substanser i bagagen … og det var nok noget en smule stærkere end denne Pif Not Dead Nouveau.

Vinen er lavet på et skønt mix af Carignan, Grenache samt en lille smule Mourvèdre, alle høstet med et udbytte på 25 hektoliter pr. hektar og vinificeret på ståltanke og uden brug af svovl, hverken i produktion eller efterfølgende aftapning på flaske.

Næsen er svedig, funky, animalsk med bioprut, krudt, hestestald, får, bukkebruse og alarm, men på en damm good way. Der er også blæk, blåbær, yoghurt og syrnet fløde … altsammen på en lidt syrlig facon, nærmest dragende. Det vil sikkert skræmme lidt forstokkede traditionister som bar’ satan, men det er vildt vild.

Smagen er let, syrlig og frisk … meget mere mainstream end duften og så alligevel med masser af kant. Det er klart biosaft … ikke dyb og kompleks, men det er i stedet en lys og pivfrisk vin med masser af liv i kludene. Det er en vinøs frisk gåtur ved havet … luft i håret, røde kinder og livsbekræftende. Nem at drikke. Sjov.

Forhandles af Vinimperiet, hvor en flaske koster 130 kr. og det er tilmed billigt for sådan en lille sjov historie.

Vinanmeldelse 5/7