1997 Domaine Schoffit, Riesling Harth Cuvée Alexandre, Alsace, Frankrig

1997 Domaine Schoffit, Riesling Harth Cuvée Alexandre, Alsace, FrankrigAftenens første gamle Riesling var denne 1997 Riesling Harth Cuvée Alexandre, som kommer fra Domaine Schoffit.

Vinhuset ligger lige i den østlige udkant af Colmar by og er grundlagt tilbage i 1950’erne af Robert Schofitt, men det var sønnen Bernard Schoffit, som efter overtagelsen af driften i 1970 stoppe med at dyrke grøntsager og alene satsede på vinproduktion.

Schoffit startede ud med flade marker omkring Colmar, hvor markerne er ret tunge i jorden, men de sidste 20 år har familien købt jord op andre steder, således at domainet i dag er fordoblet.

I dag har Bernard Schoffit 16 hektar vinmarker, hvor de 10 hektar ligger i Harth, mens han også siden 1986 har ejet 5 hektar af Grand Cru marken Rangen de Thann og 1 hektar af Grand Cru marken Sommerberg ved Niedermorschwihr.

På markerne er det selvfølgelig Riesling, der er den primære drue, men der dyrkes også både Pinot Blanc, Pinot Gris, Gewürztraminer og Chasselas. Over halvdelen af vinstokkene hos Schoffit er over 30 år gamle og hans stokke med Chasselas endnu ældre … typisk ældre end 70 år.

Alle vinmarker passes uden brug af kunstige sprøjtemidler, og udbyttet fra markerne er også begrænset … omkring 55 hektoliter pr. hektar for basisvinene og 25-30 hektoliter for husets Grand Cru vine. Den årlige produktion ligger på omkring 100.000 flasker.

I dag er sønnike Alexandre Schoffit – og dermed 3. generation – i gang med at overtage driften. Han har siden 2012 selv stået for husets produktion af vinene … selvfølgelig fortsat med hjælp fra Bernard og endda også gode råd fra gamle Robert.

Denne Riesling Harth Cuvée Alexandre er selvfølgelig lavet med druer fra marker ved Harth, høstet med håndkraft, gæret og lagret i rustfrie ståltanke.

Men vinen har ikke klaret årene … for duften er sherry, totalt overmoden med blomsterhonning, dufter lidt af en dessertvin, og er i glasset ganske brun. Det er selvfølgelig en fejl, og selvom vinen faktisk godt kan drikkes, så smager den ikke videre godt, så vi springer anmeldelsen over.

Den er med andre ord ikke repræsentativ for vinhuset … men det finder du ud af i nogle af de kommende anmeldelser, for sjovt nok blev det en 1994’er vin fra netop Schoffit, der vandt blindsmagningen.

Vinene fra Schoffit forhandles af Winelovers.dk, hvor du kan finde nyere årgange af Schoffits vine på bl.a. Riesling.

Vinanmeldelse -/7